Вже багато років учені по всьому світу намагаються створити штучне м'ясо, але саме японські біоінженери пішли далі за всіх.
Вони не просто виростили м'язову тканину – вони навчилися створювати в лабораторії знамениту мармурову яловичину Вагю, рідкісний і надзвичайно дорогий делікатес!
Для тих, хто не в курсі, справжня туша яловичини Вагю в Японії може коштувати близько 15 000 доларів, а за кілограм найкращих шматків гурманам доводиться викладати кілька тисяч доларів. Чому така захмарна ціна? Справа в особливій породі корів та унікальній технології їх вирощування, завдяки якій м'ясо набуває неповторної ніжності та характерних жирових прожилок, що нагадують мармур.
«Таке м'ясо дуже цінне, тому фермери намагаються вирощувати цих корів, але це не так просто. До того ж, масовий споживач купує дешевшу яловичину без мармуру», - розповів японський розвідник худоби.
Саме тому японські науковці вирішили піти іншим шляхом. Замість того, щоб вирощувати елітних корів, вони взялися за створення дорогоцінних стейків за допомогою 3D-принтерів! Уявіть собі: на відміну від природи, біоінженери можуть легко запрограмувати процес створення ідеального шматка м'яса з бажаною жирністю та калорійністю.
Ця технологія може не лише зробити дорогий делікатес більш доступним, але й вирішити ряд важливих проблем, пов'язаних із традиційним тваринництвом, таких як викиди парникових газів та використання великих площ землі.
Так само як і стейки Вагю, біоінженери обіцяють друкувати на своїх принтерах і… людські м'язи. Більше про це – у проєкті «Загублений світ» просто зараз:
Не пропусти! Щопонеділка нові випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», що занурюватимуть кожного у захопливі історії, неймовірні відкриття та таємниці, які формують наш світ. Дивись прем’єру о 17:15 на телеканалі 2+2!
Читай також: