Як корона позбавляє здорового ґлузду

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

Вбивства, розпуста, диктатура – отримавши корону, людина втрачає контроль над собою. Загублений Світ розповідає про монархів, які втратили голову від влади.

Кілька років тому вчений Джон Антонакіс провів соціальний експеримент: добровольців посадили грати у настільну гру "Диктатор". Учасники могли отримувати владу над людьми і фінансами і використовувати їх з користю для себе. Вже за годину новоспеченим лідерам стало байдуже, що про них думають менш успішні гравці. Ті, хто піднявся на сходинку вище, почали зухвало використовувати спільне майно і змінювати закони і правила гри під себе.

Калігула Імператор Калігула своїми дивацтвами перевершив усіх колишніх і теперішніх можновладців. Калігула так любив свого коня на ім’я Інцитат, що побудував йому конюшню із мармуру. Всередині були ясла зі слонової кістки та поїлка з чистого золота. Біля стійла імператорського коня було заборонено шуміти, а тих, хто насмілювався порушити наказ, страчували. Кінь Інцитат спочатку став повноправним громадянином Древнього Риму, а потім – сенатором. У той же час, до людей імператор ставився як до непотребу: знущався, ґвалтував і убивав. Проте Калігула увійшов в історію як умілий правитель. Він розбудовував нові дороги, відновив театр Помпея, побудував новий амфітеатр, акведук. 

Найчастіше тягар влади проявляється у нестримному сексуальному бажанні, екзотичних еротичних фантазіях та нестримному об’їданні. Монархи божеволіли не лише, через любов до себе, а й до інших персон. Іспанська королева Хуана I Божевільна втратила розум від кохання до Філіпа Вродливого. Після його смерті жінка заборонила ховати коханого. Тіло Філіпа залишалося у її спальні ще упродовж року. А поки воно розкладалося, Хуана продовжувала розповідати усім про їхнє спільне життя так, неначе чоловік і досі був живий.

Хуана I БожевільнаХуана I Божевільна

Експерти кажуть, дивна поведінка монархів часто є симптомом справжнього божевілля. Король Франції Карл VI до самої смерті вважав, що складається зі скла. Іспанський король Карлос II Зачарований відрізнявся дуже слабким здоров'ям — у нього довго не різалися зуби й деякий час не міг навчитися ходити. І вважав, що це все злі чари.

Більше цікавого дивіться у Загубленому Світі на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
Читати більше