Операція, яка ввійде у підручники воєнної науки: як звільняли від окупантів острів Зміїний?

Загублений світ
Операція, яка ввійде у підручники воєнної науки: як звільняли від окупантів острів Зміїний?
Поширити в соціальних мережах:

Це була героїчна історії і геніальне рішення українського командування…

Острів Зміїний – це невеличкий клаптик суші, менший за футбольне поле. Саме звідси український захисник 24 лютого 2022 року дав чітке направлення «русскому воєнному кораблю». І хоча це стратегічно-важливе місце з початком повномасштабного російського вторгнення було захоплено окупантами, ЗСУ вдалося його звільнити. На яку дивну хитрість пішли українські військові?

Це була без перебільшення героїчна історія зі звільнення і геніальне рішення українського командування. Перша українська десантна операція розпочалася 7 травня 2022 року. У район острова вийшли вісім гвинтокрилів та кілька малих броньованих артилерійських катерів. Перед цим ЗСУ знищили там російський ЗРК «Панцир». Але цього виявилося недостатньо. Тому наступний місяць пішов на розробку іншого плану.

Було зрозуміло, що потрібно було вигадати щось таке, що назавжди відбило б бажання ворога зазіхати на український острів і геніальна ідея таки спала на думку командування ЗСУ. Вони зробили ставку на артилерію, бо проти снарядів ворожа ППО безсила.

«Ми вибрали ідеальне місце, з якого навіть в погану погоду із звичайного побутового дрона було видно острів як на долонях. – каже офіцер ЗСУ Мирослав Гай – Були певні складнощі, бо під час роботи САУ дуже осідала в пісок через дуже заводнені місця. Це була проблема, але, хвала Богу, ми впоралися».

Спочатку українські захисники використовували вітчизняні САУ, а потім в Україну доправили їхніх братів – французькі «Цезарі» і робота стала набагато ефективніша. Проте почався дефіцит снарядів. Аби не витрачати їх дарма і 100% влучати у ціль, українські військові вдалися до чи не найсміливішого лайфхаку цієї війни. Як напише згодом The New York Times, щоб діставати окупантів на Зміїному, українці встановили «Цезаря» на понтони, відтягували такі плавучі батареї на відстань у 10 км від берега і вже звідти вели вогонь по загарбниках.

«Командування збройних сил України, яке дозволило цю операцію, діяло нетривіально, варіативно, асиметрично і дуже цікаво з точки зору воєнної науки. Я впевнений, що операція по звільненню острова Зміїний увійде в підручники воєнної науки», - каже офіцер ЗСУ Мирослав Гай.

Подейкують, росіяни довго не могли второпати звідки взагалі їх обстрілюють. Тож цей сміливий український винахід по суті зіграв вирішальну роль у звільненні Зміїного. Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше