Не зрозуміли царський указ російською мовою: перший «Майдан» в українській історії відбувся ще у 1855 році

Загублений світ
Не зрозуміли царський указ російською мовою: перший «Майдан» в українській історії відбувся ще у 1855 році
Поширити в соціальних мережах:

Микола ІІ наказав оголосити тотальну мобілізацію через війну, але…

Україна, яка відзначається своєю давньою історією та непохитною волею, вперше виявила свій дух справжнього опору ще у 1855 році, коли Російська імперія вела кримську війну проти союзу британців, французів та турків. Саме тоді відбувся перший «Майдан» в українській історії.

На той час Російська імперія, проводячи свої військові операції, опинилася у складному становищі, і цар Микола ІІ наказав оголосити тотальну мобілізацію. У церквах зачитували царський маніфест, який закликав українців брати приклад із їхніх предків козаків. Але селяни Київщини погано розуміли російську мову і вирішили, що в Україні поновлюють козацтво. Вони підняли повстання проти панства і вимагали повернення козацьких вольностей.

Це повстання, відоме як Київська козачина, швидко охопило велику частину Київщини та Чернігівщини. Селяни вимагали у попів записати їх у козаки, а озброївшись і встановивши самоуправління в селах, обирали своїх лідерів, вводили сухий закон, регламентуючи питання дисципліни.

«Я одразу згадую сухий закон на «Майдані» (революція Гідності 2013-2014 рр - примітка). Як там виводили всіх п'яних. Я згадую цю дисципліну, яка одразу ж виникла сама собою», - розповів письменник, учасник революції Гідності в Україні Віталій Капранов.

У 1855 році козацький дух швидко поширився, багато сіл приєдналися до руху і придушити його не змогли навіть регулярні війська Російської імперії. В результаті Київської козаччини, українці добилися скасування кріпацтва для всієї імперії.

«Люди просто вирішили, що вони – козаки і пани їм не указ. Саме через рух опору Київської козаччини з’явилася знаменита фраза царя «краще скасувати кріпацтво згори, ніж чекати доки кріпаки скасують його знизу». І в врешті-решт кріпацтво скасували не лише у цьому конкретному селі, а і для всієї імперії», - розповів письменник, учасник революції Гідності в Україні Віталій Капранов.

Таким чином, перший «Майдан» в Україні відбувся ще за часів Російської імперії, коли прості українці встали за свою гідність та свободу. Ця героїчна сторінка української історії свідчить про непохитність духу та волю нашого народу.

Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Артефакти віком від 1700 до 6000 років до н.е. знайшли у шлунку алігатора: як вони туди потрапили?
Артефакти віком від 1700 до 6000 років до н.е. знайшли у шлунку алігатора: як вони туди потрапили?

Це настільки неймовірно, що не можна залишити без уваги…

Майбутнє медицини в об'єктиві українських розробників: унікальна діагностика організму через око
«Ці люди дорожче коштують, ніж генерали»: кремль грає на зажерливості та его російських пропагандистів
«Живі консерви» кам'яного віку: 50 000-річний панцир черепахи розповів про харчові звички наших предків
Повний скелет та гніздо з яйцями: в Кременчуці знайшли докази того, що в Україні жили динозаври
Мир під диктовку кремля: чому Україна не може погодитися на російські «мирні» ініціативи?
Читати більше