Наші скарби під російським замком: як рф привласнює українські артефакти та видає їх за свої в Ермітажі

Загублений світ
Наші скарби під російським замком: як рф привласнює українські артефакти та видає їх за свої в Ермітажі
Поширити в соціальних мережах:

Одним із яскравих прикладів є Візантійський зал…

Російський Ермітаж, який вважається один із найбільших музеїв світу з величезними колекціями, насправді є лише місцем зберігання привласнених культурних надбань інших народів, зокрема України. Багато артефактів, які сьогодні виставлені в залах цього російського музею, насправді мають українське походження, але росія безсоромно представляє їх як частину власної спадщини.

«Неймовірна кількість українських старожитностей, починаючи від скіфського золота та візантійських колекцій, знаходиться в петербурзі», - розповіла виконавча директорка Національного комітету ICOMOS-Україна Олена Сердюк.

Олени Сердюк має майже 50 років досвід роботи в музейній сфері і зазначає, що наприкінці 1990-х років, працюючи над проектом повернення цінностей Михайлівського Золотоверхого монастиря, вона мала можливість детально дослідити колекції Ермітажу. Її висновки були вражаючими: величезна частина експонатів, які росія видає за свою культурну спадщину, насправді належить Україні. Одним із яскравих прикладів є Візантійський зал Ермітажу. Однак у росії ці артефакти представляють як здобутки власної імперії, замовчуючи їхнє справжнє походження.

«Візантійський зал ермітажу абсолютно сформований з колекції українських музеїв і археологічних досліджень, проведених на території України речей», - каже Олена Сердюк.

Така практика привласнення чужих здобутків не є новою для рф. Ще за часів імператриці Катерини II було вивезено до Ермітажу багато культурних цінностей з підкорених територій. Усі ці цінності були призначені для приватного користування імператорської родини, а після Жовтневої революції більшовики продовжили цю імперську традицію, залишаючи награбовані скарби під власним контролем.

Сьогодні росія продовжує цю політику, зберігаючи у своїх музеях артефакти, вкрадені в інших народів, зокрема українців, і видаючи їх за частину власної історії.

Більше про це – у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Брутальний детектив, військовий та вірний сім'янин: Володимир Ращук про новий серіал і особисте життя
Подробиці з перших уст: бійці ГУР на гумових човнах провели рейд на «вишки Бойка» та знищили літак з ПЗРК
Процес зйомок «Ворон та Воробйов»: цікаві факти та залаштунки
Процес зйомок «Ворон та Воробйов»: цікаві факти та залаштунки

Серіал «Ворон та Воробйов» вийде на 2+2 вже 23 вересня о 20:15…

Сліди динозаврів на пляжі: в Австралії виявили 47-сантиметрові відбитки лап доісторичних хижаків тероподів
Справжні цілі «СВО»: як денацифікація та демілітаризація зникли з риторики пропагандистів і влади рф?
Справжні цілі «СВО»: як денацифікація та демілітаризація зникли з риторики пропагандистів і влади рф?

Сталося це вже за тиждень після початку повномасштабного вторгнення…

Таємниче життя ложі «Осіріс»: українські масона з Кам’янець-Подільська шукали вхід до пекла
Читати більше