Лікантропія: як хвороба перетворює людину на «перевертня» із вовчим апетитом?

Загублений світ
Лікантропія: як хвороба перетворює людину на «перевертня» із вовчим апетитом?
Поширити в соціальних мережах:

Хворі часто описують відчуття, ніби їхнє тіло змінюється…

Міфи про людей-вовків були поширені в багатьох культурах світу, зокрема в античній Греції та середньовічній Європі. Найвідоміший приклад – міф про Лікаона, давньогрецького царя, який, за легендою, був перетворений на вовка Зевсом за свою жорстокість. Однак є рідкісний психічний розлад, при якому людина переконана, що вона може перетворюватися на тварину, найчастіше на вовка. Ця хвороба називається лікантропія. Хворі часто описують відчуття, ніби їхнє тіло змінюється.

«Може бути відчуття поколювання, наче проростає густа шерсть, що нігті перетворюються на пазурі тварини, а ікла видовжуються. Ці відчуття для хворої людини можуть бути настільки реальними, що мозок приймає рішення, що вона не людина, а, наприклад, вовк», - розповів психотерапевт та доктор медичних наук Олег Чабан.

Такий стан відомий людству вже тисячі років, і саме через ці переконання людей із лікантропією часто називають «перевертнями». Перші описи цього розладу з’явилися ще в античності. Римський лікар Гален, який жив у II столітті нашої ери, писав про людей, які вважали себе вовками і поводилися відповідно. Середньовічні записи також містять випадки лікантропії. Наприклад, у 1589 році в Німеччині був страчений Петер Штумпп, якого звинувачували в тому, що він був перевертнем і вбивав людей під час своїх «перетворень».

Однак у той час люди вірили в реальність перевертнів і не пов'язували це з психічними захворюваннями. Лише в епоху Ренесансу та Просвітництва почали з’являтися спроби пояснити лікантропію з наукової точки зору.

Більше подробиць – у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Історія великих реставрацій: як українські архітектори відновлювали Крим після радянського союзу?
Нібіру – планета, яка викликала метеорний дощ, який знищив динозаврів, та всесвітній потоп з Біблії?
Malleus Maleficarum, або «Молот лиходіїв»: як одна книга спровокувала 300-річне полювання на відьом у Європі?
Неймовірна Індія: країна спеки та тропічних дощів вражає гірськолижним курортом
Від «визволення» до знищення: як змінилася риторика кремля проти України за час війни?
Костянтин Корецький: чому роль полковника в серіалі «Батя» стала для нього особливою
Костянтин Корецький: чому роль полковника в серіалі «Батя» стала для нього особливою

На телеканалі 2+2 відбулась прем'єра 16-серійного детективу «Батя»…

Читати більше