Коли ми чуємо слово «козак», у голові одразу зринають картини шабель, степу і гарцювання на коні…
Та мало хто здогадується, що за лаштунками військових походів існував ще один світ — витончений, гурманський і надзвичайно вишуканий. Саме такий, яким його створила українська козацька еліта, зокрема гетьман Іван Мазепа. І якщо ти досі думав, що козацьке дозвілля — це лише співи під бандуру, тоді приготуйтеся дивуватися.
У Батурині, резиденції Мазепи, стояв палац із залами, які аж ніяк не поступалися палацам європейських монархів. Та найважливішим приміщенням була не кімната для нарад, а зал для бенкетів. Саме тут, за багатоденними застіллями, вирішувалися не лише долі союзів, а й відкривались державні таємниці.
Курйозний випадок описано в книзі «Україна: їжа та історія». Коли до Мазепи прибув посол французького короля Людовіка XIV, той мав намір дізнатися щось секретне. Але все вийшло навпаки. Після розкішного частування і келихів благородного напою француз розговорився настільки, що сам видав інформацію про таємну місію турків. Оце так сила української кухні!
Московська пропаганда століттями малювала козаків простакуватими дикунами з борщем і варениками. Проте насправді старшина цілком тримала руку на пульсі європейських кулінарних трендів. У моду входили каракатиці, яких на Гетьманщині називали «морськими павуками». Їх виловлювали в Середземному та Егейському морях, і доправляли до українського столу спеціальними кур’єрами. Тільки уявіть — ці «морські павуки» смакували під вино на фонах лютневої музики!
«Це теж було у нашій традиції. Кухар, який працював з цими каракатицями, він знав, як їх приготувати. Це теж частина нашої історії», — розповідає Олена Брайченко, дослідниця гастрономічної культури.
І це лише частина делікатесного розмаїття: зацукровані троянди, марципани, кав’яр, усе це — частина багатоденних свят, які могли супроводжуватися не лише музикою, а й феєрверками. Так, козацька старшина не просто вечеряла — вона влаштовувала шоу, де їжа ставала засобом впливу, захоплення і навіть політичного маневру.
А ви знали, що козацький банкет міг розпочатися з каракатиці, а завершитись міжнародною змовою? Чи уявляли ви гетьмана, який розмовляє з іноземним послом між двома ложками трояндового варення? Про це та ще більше — у випуску проєкту «Загублений світ». Дивись просто зараз і відкрий для себе козаків з несподіваного боку.
Не пропусти! Щопонеділка нові випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», що занурюватимуть кожного у захопливі історії, неймовірні відкриття та таємниці, які формують наш світ. Дивись прем’єру о 17:15 на телеканалі 2+2!
Читай також: