Голодомор 1921-1923 років: штучний голод як інструмент радянської влади для приборкання українського народу

Загублений світ
Голодомор 1921-1923 років: штучний голод як інструмент радянської влади для приборкання українського народу
Поширити в соціальних мережах:

Болючі спогади про боротьбу за волю в Україні…

У 2021 році в місті Кривий Ріг встановили пам'ятник Кості Пестушко, отаману Холодного Яру, який очолював легендарну степову дивізію. Бійці цієї дивізії взяли участь у резонансних антибільшовицьких повстаннях у травні 1920 року, визволяючи місто Кривий Ріг від червоноармійців.

Два місяці до цього вони брали участь у подіях в Херсоні, де боролися проти радянської влади разом із іншими повстанцями. Ці події стали частиною загального національного спротиву комуністичному режиму, який відзначався не тільки військовим опором, але й активним народним опором у різних регіонах України. І аби приборкати норовливі регіони, Ленін направив в Україну мільйонне російське військо.

«Коли червоноармійці їхали до України для того, щоб воювати проти Української Народної Республіки, у них була така пісня: «На Украине добре жить: есть что шамать, есть что пить». Ленін розглядав Україну, в першу чергу, як продовольчу базу», - розповів доктор історичних наук, заввіділу Музею Голодомору-геноциду Дмитро Білий.

Проте, навіть при потужній військовій силі, більшовикам не вдалося зламати народний опір. Тоді вони вирішили вжити інших заходів, а саме – влаштувати штучний голод. Водночас, більшовики запровадили надвисокі хлібні плани, що спричинило масовий голод в Україні.

Пропаганда розповідала про неврожай та посуху, які справді мали місце в цей час на півдні та в Поволжі. Однак це не могло призвести до масового голоду. Цей голод був штучним, використовувався владою для покарання українців за їхній національний дух та спротив.

«Україна та Кубань – це були найбільш антирадянські регіони. Радянській владі треба було їх приборкати, а найкращий засіб для цього це голод. Голодна людина не може чинити спротив», - зауважив доктор історичних наук, заввіділу Музею Голодомору-геноциду Дмитро Білий.

Голодомор 1921-23 років залишається символом страждань і героїзму українського народу. Більше подробиць – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше