Голод, розкіш і падіння: як останній імператор Африки Хайле Селассіє втратив трон?

Загублений світ
Голод, розкіш і падіння: як останній імператор Африки Хайле Селассіє втратив трон?
Поширити в соціальних мережах:

Його вважали одним із найбагатших людей світу…

Путін вважає, що має безмежну владу і так буде завжди. Однак, кінець життя диктаторів завжди однаковий. Це чудово доводить історія останнього імператора Ефіопії та африканського континенту, який правив країною з 1930 по 1974 рік, Хайле Селассіє. Його правління почалося у часи великих змін для Ефіопії та світу.

У 1935 році, коли Італія під керівництвом Беніто Муссоліні вторглася в Ефіопію, Хайле Селассіє очолив визвольну боротьбу проти фашистських окупантів.

«Літаки Муссоліні бомбили міста, стирали їх вщент. Мало кому відомо про це, але там не було воєнних об'єктів. Просто вони вирішили налякати до смерті людей та імператора», - розповів письменник Джеф Пірс.  

Хайле Селассіє був змушений втекти з країни, але навіть перебуваючи у вигнанні в Британії, залишався моральним лідером Ефіопії. Він представляв свою країну на міжнародній арені і домагався допомоги світу. У січні 1941 року імператор повернувся, щоб звільнити Батьківщину від ворогів.

Повернувшись до влади, Хайле Селассіє впровадив реформи, будував дороги, модернізував країну та робив ставку на розвиток освіти. Однак, з часом він дедалі міцніше тримався за владу. Конституція Ефіопії 1955 року визнала його абсолютним монархом.

«Він хотів світле майбутнє для Ефіопії, але тільки якщо він вічно буде на вершині імперії», - каже історик Саймон Вістлер.  

Часи його правління називають «лагідною деспотією». До початку 70-х років він став класичним диктатором. Він не помічав економічної кризи, окупував сусідню Еритрею, придушував протести і довів Ефіопію до голоду.

«Сьогодні достеменно невідомо скільки померло від голоду, хоча за оцінками, близько 200 000. Головною проблемою була реакція Селассіє – він не звертався до міжнародної спільноти за допомогою, намагався приховати проблему, влаштовував розкішні банкети, мовляв, ми не голодуємо», - розповів історик.  

На той час Хайле Селассіє вважався одним з найбагатших людей світу. Він володів золотими копальнями в Ефіопії, залізницею в Індії, фабриками і заводами в Бразилії, мав контрольні пакети акцій у британських і швейцарських підприємствах.

У 1974 році, після двох років голоду, в Ефіопії повстали військові. Хайле Селассіє втратив владу і опинився у в'язниці. Незабаром народу повідомили про його смерть. Офіційна версія стверджує, що він помер від хвороби та старості. Проте багато хто вважає, що імператора вбили.

Більше про африканських диктаторів та їхні долі, дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Загублена історія: несподівані факти про шлях шведсько-українського війська на початку 18 століття
Під час трансу в жінку вселився гуманоїд з іншої цивілізації: що він розповів?
Герої так званої СВО зазнають жорстокості від співвітчизників: як росіяни «шанують» своїх ветеранів?
Невідома історія, або «Ханська Україна»: як козаки Запорізької Січі опинилися на Османській землі?
Бойові комарі та розіп'яті хлопчики: як велика брехня стає правдою для росіян?
Бойові комарі та розіп'яті хлопчики: як велика брехня стає правдою для росіян?

Кремлівські пропагандисти вміло маніпулюють розумом своїх людей…

Читати більше