"Гарячка" у планети: які кліматичні зміни чекати?

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

З кожним роком земна куля нагрівається все більші і більше. Та як клімат змінює наше життя?

Потягом 4,5 млрд років міняти клімат на Землі могли лише глобальні зміни – супервулкани, вплив космосу, зсуви тектонічних плит. Та останню сотню років саме діяльність людей може змінювати клімат все швидше та швидше. Нинішній вплив людини на погоду порівнюють із падінням метеориту.

У нашої планети «гарячка» – з кожним роком земна куля нагрівається все більше і більше. Що буде, коли температура зросте до критичного рівня та спека стане нестерпною?

Вчені переконані, що підняття рівня води та нагрівання повітря – головні виклики для людства у найближчі 30 років. Вони дослідили глобальний вплив кліматичних змін на суспільство. Кліматичні зміни, катаклізми, аномальні погодні явища знищать промисловість та сільське господарство у багатьох країнах світу. Це призведе до зростання боротьби за ресурси. Кількість збройних сутичок подвоїться. Бунти, колективне насильство, захоплення земель, війни – все це уже почалося і буде уже загострюватися. 

Через глобальне потепління людство втратить частину світового ВВП. Вибрики природи вже коштують людство 520 млрд доларів щорічно. І ця катастрофічна цифра тільки зростатиме. Політичні та кліматичні зміни подарують нам абсолютно іншу планету.

Глобальне потепління призведе до епідемії

Глобальне потепління дозволить, наприклад, вирощувати тропічні фрукти в Україні. Клімат уже змінює наше життя. Так, ми вже можемо скуштувати ананаси з Вінниці та банани з Броварів. За прогнозами вчених Середземне море поглине прибережні регіони, а Чорне море затопить шматок суші. Центральні регіони стануть посушливими, степ посунеться на північ та поглине ліси вже в цьому столітті. Більше того, моря та річки змінюються вже зараз. Гідробіологи запевняють, що в останні роки традиційних мешканців Чорного моря витісняють екзотичні гості – підвищення температури моря повністю змінює екосистему. Поблизу Одеси було виявлено близько чотирьох десятків нових видів, які не притаманні екосистемі Чорного моря.

Кардинально змінюються й умови для сільського господарства. Наші ще недавно родючі поля перетворюються на пустелі, і традиційні для нашої землі культури вже не витримують посушливого літа. Умови, в яких доводиться працювати українським селянам, стають схожі на американські прерії чи Ізраїль, тому люди переймають їхній досвід, як зберегти вологу. В Україні вже вирощують культури, притаманні арабським країнам. І це тільки початок.

Що ще чекати від кліматичних змін та чи може людство зупинити "кліматичний апокаліпсис"? Дивіться у сюжеті!

Все про небезпечний, шокуючий, невідомий досі світ розкаже програма Загублений світ з вівторка по п'ятницю о 17:20 на 2+2!

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше