Нестор Махно, якого не знали: несподівані факти про всім відомого анархіста

Справжня історія
Нестор Махно, якого не знали: несподівані факти про всім відомого анархіста
Поширити в соціальних мережах:

Людина, яка й досі викликає суперечки, як серед істориків, так і серед звичайних українців…

Нестор Махно в різні часи воював і проти Української Народної Республіки, і проти білої армії. Він побував на особистій аудієнції у Леніна, та переходив на сторону більшовиків, але потім повертав проти цих більшовиків зброю. Зрештою Махно виступав проти всіх і не був другом для жодної політичної сили. Натомість його просто обожнювали українські селяни.

Щоб краще зрозуміти цю неординарну особистість, ми підготували для тебе кілька маловідомих, але дуже цікавих фактів про Нестора Махна, які можуть тебе здивувати.

  1. Грабіжництво на користь революції. Бувши анархістом, Махно брав участь в експропріаціях (грабунках) банків, державних установ та заможних людей, виправдовуючи це необхідністю фінансування революційної діяльності. Махновці вірили, що багатства були здобуті нечесним шляхом, тому їх потрібно було відібрати на користь трудового народу.
  2. Втручання матері врятувало життя. Нестор Махно мав бути страчений у 1910 році, проте його мати, Євдокія Міхненко, заприсяглася, що син народився у 1889-му, а не у 1888-му, як було насправді. В результаті, всі повірили, що на момент арешту йому було всього 19 років. Смертну кару в Російській імперії застосовували з 21 року. Завдяки свідченням матері, Махнові замінили повішення на довічне ув’язнення, і повезли в москву, у Бутирську тюрму для відбування покарання.
  3. Втрата легені через тортури в Бутирській в'язниці. Молодий анархіст Махно не був зразковим в’язнем. За непокору його часто заковували в кайдани та садили в холодний карцер. Під час ув'язнення в Бутирській в'язниці, Махно переніс важкий туберкульоз, що призвело до втрати однієї легені. Попри це, він продовжив свою боротьбу, що демонструє його незламну волю.
  4. Прихильник російської мови. З дитинства Нестор розмовляв українською та російською мовами, але під час ув'язнення в Бутирській в'язниці остаточно перейшов на російську, вважаючи мову другорядною ознакою національної приналежності.
  5. Зустріч з Леніним. Після втечі з України до москви, Махно випадково отримав можливість зустрітися з Леніним, коли поновлював дозвіл на проживання. Голова ВЦВК Яків Свердлов організував цю зустріч, оскільки Леніна цікавили настрої українських селян. Під час розмови у Махна склалося враження, що Ленін погано знає Україну та не розуміє українських селян. Незважаючи на спроби Леніна переконати Махна у помилковості анархізму, Махно залишився непохитним у своїх переконаннях.
  6. Повернення до України за допомогою Леніна. Коли Махну заборонили в’їзд в Україну через його більшовицькі погляди, Ленін вирішив допомогти йому, для того, щоб Махно міг повернутися на Батьківщину та боротися проти гетьмана Скоропадського. Ленін посприяв виготовленню фальшивих документів, що дозволило Махну нелегально перетнути кордон.
  7. Природний військовий талант. Нестор Махно ніколи не служив у війську та не мав офіційної військової освіти. Проте йому вдалося створити майже професійну армію на чолі з досвідченими командирами, яка ефективно діяла проти різних ворогів.

Життя Нестора Махна сповнене сперечаннями та драматичними подіями, які зробили його культовою фігурою в історії України, та він й досі не залишає байдужим нікого.

Дізнатися більше цікавих фактів про Нестора Махна можна у відео:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Які речі шокували британців на Донбасі, які приїжджали працювати до регіону у 19-му столітті?
Пророцтва Ванги про Україну: ясновидиця передбачила анексію Криму за 34 роки до того, як це сталося
Підліток Льодовикового періоду: яке було життя юнака з найстарішим випадком карликовості?
Підліток Льодовикового періоду: яке було життя юнака з найстарішим випадком карликовості?

Його поява могла спричинити певне непорозуміння в громаді…

Ветерани на шляху до успіху: як військові відкривають успішні бізнеси в Україні
Ветерани на шляху до успіху: як військові відкривають успішні бізнеси в Україні

Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…

Сенсаційне відкриття про крилатого лева з площі Сан-Марко: символ Венеції має китайське походження
Сенсаційне відкриття про крилатого лева з площі Сан-Марко: символ Венеції має китайське походження

Виявили також схожість між головою лева та стилем скульптур династії Тан…

Міф про російську космічну наддержаву: чому без українців Гагарін не полетів би за межі Землі?
Міф про російську космічну наддержаву: чому без українців Гагарін не полетів би за межі Землі?

Основа радянської космічної програми – це український інтелект…

Читати більше