Мирна угода з Османською імперією: як росія обманом знищила Кримське ханство і заволоділа Кримом?

Справжня історія
Мирна угода з Османською імперією: як росія обманом знищила Кримське ханство і заволоділа Кримом?
Поширити в соціальних мережах:

Пасткою для кримських татар стала незалежність…

Кримське ханство було суверенною державою, що існувала на території сучасного Криму. У 1774 році між росією та Османською імперією було підписано Кючук-Кайнарджійську угоду, за якою Кримське ханство отримувало незалежність від Османської імперії. Здавалося б, це була перемога для кримських татар, але насправді це стало початком кінця їхньої держави.

Відомий турецький науковець Мехмед Фатіх Фірат, який вивчав староосманські архіви, розповідає, що угода гарантувала Кримському ханству право самостійно обирати свого хана і бути незалежною державою. Але ця незалежність була ілюзорною. У ті часи, якщо держава не була частиною потужної імперії, вона ставала легкою здобиччю для агресорів.

Росія скористалася цим становищем. Коли минуло дев’ять років після підписання угоди, Кримське ханство перестало існувати як незалежна держава.

«Коли починаєш розбиратися, як таке сталося і як взагалі росії вдалося загарбати суверенну державу, то стає зрозуміло, що вже тоді вони використовували точно такі самі методи, які використали пізніше у 2014 році», - зазначив дослідник історії Акім Галімов.

Кючук-Кайнарджійська угода фактично відкрила шлях до анексії Кримського ханства росією. Вона позбавила Крим його історичного союзника – Османської імперії. Катерина II вже тоді мала план по захопленню Криму, який розпочала реалізовувати ще за три роки до завершення російсько-турецької війни.

«Незалежність Кримського ханства була лише одним із кроків у багатоходовому плані росії. Російська імперія систематично колонізувала території, починаючи від Дону до Дністра, залишаючи Кримське ханство на самоті. Потьомкін казав Катерині II про Кримське ханство як про «бородавку на носі», що підкреслювало його вразливість», - розповів кандидат історичних наук, автор наукових робіт про Кримьске ханство Богдан Короленко.

Незалежність для Кримського ханства стала пасткою. Росія успішно скористалася ситуацією і, позбавивши ханство його союзників, легко анексувала територію. Ця історія є прикладом того, як імперські амбіції росії призвели до краху суверенної держави.

Більше про це дивись у проєкті «Справжня історія Криму» просто зараз:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

В США жив кіт, який передбачав смерть: чотирилапий провидець мешкав в будинку для літніх людей
Руйнувала мечеті та роздавала землі росіянам в Криму: як Катерина ІІ знищувала історію Кримського ханства?
Руйнувала мечеті та роздавала землі росіянам в Криму: як Катерина ІІ знищувала історію Кримського ханства?

Також російська імперія перейменовувала поселення та зносила пам’ятники…

У грі захищає людство від монстрів, а в житті зупиняє росіян: як працює нова турель від українських винахідників?
Шокуюче відкриття вчених: під Північним Льодовитим океаном кипить рідина з температурою 300°C
Читати більше