Загадки Кючук-Кайнарджійського договору: куди зник оригінал мирної угоди між росією та османською імперією?

Справжня історія
Загадки Кючук-Кайнарджійського договору: куди зник оригінал мирної угоди між росією та османською імперією?
Поширити в соціальних мережах:

Це вже не перше зникнення важливих для України документів…

У 1774 році росія здобула важливу перемогу над Османською імперією, яка дала російській імператриці Катерині ІІ вихід до Чорного моря. 10 липня того ж року поблизу болгарського села Кючук-Кайнарджі був укладений договір про вічний мир, на якому свої підписи поставили фельдмаршал Петро Рум'янцев та великий візир Мустафа III. Цей договір вирішував долю Криму. Але чи дійсно Османська імперія передала півострів росії?

Дослідник історії Акім Галімов звернувся до османського архіву в Стамбулі, щоб побачити оригінал Кючук-Кайнарджійської угоди. Проте виявилося, що доступ до архіву можливий лише з дозволу Міністерства закордонних справ Туреччини. Отримати його допомогли українські дипломати. Проте, коли Акім Галімов приїхав до Стамбула, то дізнався вражаючу новину.

«В центральному державному архіві Туреччини, в так званому османському архіві, мали б зберігатися унікальні документи, які доводять, що російська влада в Криму ніколи не була законною, а Катерина IІ просто звичайна аферистка. Проте, прибувши до Стамбула, ми дізналися, що оригіналу Кючук-Кайнарджійської мирної угоди 1774 року в цьому архіві немає», - розповів Акім Галімов.

Відомий турецький науковець, один із небагатьох унікальних фахівців у світі, які володіють староосманською мовою і який багато років провів за вивченням староосманських архівів Мехмед Фатіх Фірат підтвердив цей факт. Він пояснив, що оригінал договору надсилався до іншої країни-підписанта. Тобто, один примірник мав бути в росії, а інший – в Туреччині. Але в турецькому архіві його немає.

«Мені все це нагадує історію, коли ми намагалися розшукати оригінал Переяславської угоди, яку укладав Богдан Хмельницький з Московським царем. І власне, так само як і з турецькими документами, оригіналів теж не було. – зазначив Акім Галімов – Тобто, коли мова йде про якісь важливі документи, що були укладені між Україною та росією, чи які стосуються україно-російської історії, чомусь, оригінали завжди кудись зникають, їх важко відшукати і у підсумку вони опиняються десь в росії, а доступ до них для дослідників обмежений».

Але що ж, все таки, було написано в Кючук-кайнарджійській мирній угоді, дивись в проєкті «Справжня історія Криму»:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Примусове вигнання кримських татар: історичні факти про Крим від одного із найповажніших вчених світу
Фараон Рамзес II: вчені за допомогою 3D-технологій показали, який вигляд мав правитель Єгипту з 13 століття
Український інженер-аматор в гаражі створив наземний дрон, якого російські окупанти бояться, мов вогню
Японська Атлантида: таємниці підводного загубленого міста Йонаґуні інтригують дослідників
Японська Атлантида: таємниці підводного загубленого міста Йонаґуні інтригують дослідників

Вважається, що цьому пам’ятнику у воді понад 10 000 років…

Читати більше