В Яремче на Всеукраїнському ветеранському форумі бійці презентували стартапи

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Секрети успіху ветеранів дізнавався Спецкор на 2+2.

Реабілітаційні центри для ветеранів, бізнес-інкубатори, кав'ярня та перший в Україні музей АТО – кілька десятків успішних стартапів презентували бійці та волонтери на Всеукраїнському ветеранському форумі, що вперше відбувся в Яремчі. 

Усі вони створені самими ж АТОвцями, без допомоги чиновників, для того, щоб допомогти побратимам знайти своє місце в мирному житті.

Від аромату смаженої кави у "Бандерівському схроні" паморочиться в голові. Любов до кави з’явилася ще на фронті, каже керівник "схрону" Ігор Чернецький. На гроші, які один з побратимів отримав як компенсацію за поранення, заснували цю кав’ярню. Зароблені гроші підуть на розбудову напівзруйнованого будинку священика, який сільрада віддала бійцям у безкоштовну оренду. Відновлювали його АТОВці власноруч. Адже трудотерапія – найкращі ліки від душевних травм. За 3 роки тут побували майже півтисячі фронтовиків.

Свої проекти соціалізіції побратимів до Яремче звезли ветерани з цілої України. Йдеться не лише про психологічну реабілітацію, а й про влаштування побуту, пошук роботи і організацію стартапів. 

"Я вірю в те, що ніхто не може краще зрозуміти ветерана, ніж сам ветеран. Ми навчаємо, як повернутися з війни. Адже можна повернутися фізично, але думками ти там", – каже військовий психолог Андрій Козінчук.

"Думаю, більшість ветеранів нашої сучасної війни погодяться, що, крім самих себе, вони вже нікому не потрібні. Це важко визнавати, але суспільство вже звикло до цієї гібридної війни. Без допомоги владних структур міста чи області хлопці самі взяли ініціативи", – розповідає організатор Ветеранського форуму Василь Андріїв.

І стали успішними. Наприклад, як засновники цеху з виготовлення металоконструкцій. За станками – ветерани. Керує ними колишній десантник Денис Жуковський. Демобілізувавшись майже 3 роки тому він пройшов бізнес-інкубатор, де підприємці, юристи та бухгалтери безкоштовно ділилися  секретами ведення бізнесу. Як відмінник навчання, Денис отримав майже 10 тисяч гривень на розкрутку власної справи. Тепер сам вчить інших.

В Івано-Франківську АТОвці, навчені боронити рідну землю, організувалися в охоронну фірму. У Кропивницькому навчають новачків мистецтву війни. А екс-боєць добровольчого батальйону "Дніпро-1" полтавчанин Олександр Коба нині дистанційно вчить побратимів ІТ. У нього вже понад 100 учнів, серед яких навіть чинні фронтовики.

За три дні форуму ветерани дізналися про кілька десятків успішних стартапів, започаткованих побратимами. І, натхнені, роз’їхалися по домівкам реалізовувати власні ідеї.  

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 




Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»
На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»

Про людей, які перебувають в окупації та чинять опір…

На телеканалі 2+2 трансляція матчу «Дніпро-1» - «Кривбас»
Реслінг-шоу Backlash France покажуть на Київстар ТБ у вільному доступі: коментуватимуть Бєлкін та Новак
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни

Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Читати більше