Родичі героїв Небесної сотні просять владу не знищувати докази вбивств

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

За три дні оголосять підрядника, який на місці масових вбивств будуватиме Музей Революції Гідності. І тоді ніякі слідчі експерименти на вулиці, де у 2014 році загинули десятки євромайданівців, не будуть можливі.

Фото на камені, дерев’яний хрест – сюди несуть квіти та лампадки, тут моляться, плачуть та згадують. Місце пам’яті на Інститутській – і його треба прибрати. Тимчасово. Про це просять родичі родин Небесної сотні й слідчі прокуратури.

20 лютого наступного року – п’ятиріччя з моменту розстрілів людей, до того часу тут має з’явитися Музей Революції Гідності, і тоді слідчі експерименти на Інститутській стануть непоказовими. Родичі Небесної сотні говорять: ці меморіали від самого початку встановлювалися як тимчасові, тому легко можуть бути на деякий час перенесені, а от дерев’яний хрест й взагалі потребує реставрації, бо за ці роки потріскався.

Це потрібно, аби зробити ось таке 3D-моделювання. Це зроблено вже щодо кількох загиблих, але смерть хлопців, які загинули саме тут, так і залишилася недослідженою. Тільки на цьому місці загинуло 15 людей. Проте через ці конструкції відтворити те, що відбувалося тут 20 лютого 2014 не є можливим. Слідчі про необхідність повторних експериментів заявляли ще влітку.

Українець Дмитро Стрижов увійшов до десятки найкращих айронменів світу

У тому, що тимчасовий меморіал досі на місці, слідчі звинувачують міську адміністрацію. Там уже офіційно відповіли: заявка на демонтаж до них надійшла тільки 6 днів тому, та й цих пам’ятних конструкцій в них на балансі немає. Меморіал встановили без документів та дозволів, тому активісти переживають: а раптом, якщо його приберуть, то вже потім не повернуть.

За ці 4,5 роки Інститутська змінилася – зникли дерева, стовпи, відреставрували фасади. Коли тут з’явиться меморіал, ця вулиця, звісно, матиме історичне значення, проте не матиме користі для слідства.

Дозвіл на переміщення вже надав директор меморіального комплексу Героїв Небесної сотні. Музей через три дні отримає підрядника, та чи зможуть розпочати будівництво?

Родичі розуміють: ці слідчі експерименти не дадуть відповіді, хто саме стріляв. Лише звідки і як летіли смертоносні кулі. Однак для них це теж важливо.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 




Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
Читати більше