П'ять вибухів на артскладах за п'ять років: диверсія чи недбалість

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

15 років – на пороховій діжці! У більшості надзвичайних подій прокурори й слідчі звинувачують диверсантів. Але жодного упійманого суспільству не продемонстрували.

За останні 10 років вибух на Ічнянському арсеналі – це вже 6-й вибух на складах боєприпасів і п'ятий за час війни. Рік тому понад 30 тисяч людей довелося евакуювати через вибухи в Калинівці. А ще були Балаклія, на Харківщині, Сватове. І це геть не повний перелік. Ба більше, жодного прізвища, бодай підозрюваного не назвали уголос.

Ще у жовтні 2003 року пролунали вибухи в Артемівську, на складах боєприпасів 52-ї механізованої бригади. Полум'я охопило тоді 10 із 17 складів. Злетіли у повітря три тисячі тонн снарядів, травмувалися 3-є людей. Було пошкоджено 66 багатоквартирних та 120 приватних будинків, 5 шкіл, 3 лікарні. Слідство відшукало докази, що військові за допомогою зварювального приладу на складі різали метал на продаж, що призвело до пожежі й подальшої детонації. По вісім років за ґратами отримали начальник служби ракетно-артилерійського озброєння, майор Бевза та начальник 14 складу, з якого і почалося лихо, прапорщик Ботнарь.

У період з 2004 по 2007 сховища з боєприпасами тричі вибухали у Новобогданівці. У травні 2004 там здетонували понад 90 тисяч тонн боєприпасів, переважно реактивні "Гради", "Смерчі" та "Урагани". Вибухало тиждень. Загинуло 5 людей, ще кілька десятків потрапили до лікарень. Недбалість, крадіжка майна та службове підроблення – саме це військовий суд Дніпропетровського гарнізону назве причинами, що призвели до надзвичайної події. І визнає винними, засудивши до шести років командира військової частини та солдата сторокової служби, який підпалив онучі. Цивільного, представника підприємства, що займалося утилізацією боєприпасів звинуватять у сприянні викраденню військового майна та звільнять у судовій залі! Його заґратний термін – два роки й чотири місяці – сплив, поки тривало слідство. Тодішній голова військового суду Дніпропетровського гарнізону визнавав: покарані – не всі!

2008-й рік, Лозова. 27 серпня там спалахнув арсенал. На площі 500-т гектарів зберігалося 95 тисяч тонн снарядів. У повітря злетіли десятки тонн боєприпасів. Евакуювати довелось тисячі людей. Спалені хати, пошкоджені школи та дитсадки. Вибухи у Лозовій тривали майже два тижні. Жертв вдалося уникнути.
Тоді військові звинуватили у вибухах спеку та пожежу, що вирувала поблизу й перекинулася на склади. Врешті, винними визнали начальника військової частини та головного інженера. Але військовий апеляційний суд у Севастополі за рік після вибухів їх амністував, бо мали неповнолітніх дітей.

2015-ий, на Сході триває війна. 29 жовтня у тиловому Свтовому, на Луганщині, зайнялися склади з боєприпасами Міноборони. Там було близько 4-х тисяч тон снарядів різних модифікацій. Загинуло 3-е військових та одна цивільна людина. Прокуратура порушила справу за статтею "Тероризм". За попередніми даними причинами події були диверсійні дії противника з метою, яку вони поставили перед собою, – дестабілізація обстановки. Пізніше пролунала заява: вибухи сталися через службову недбалість начальника складу. Обвинуватили майора Олександра Литвиненка.

Слідство розсекретило результати експертизи міномета "Молот"

Березень 2017-го. Балаклія. Там боєприпаси вибухали й тривала пожежа кілька діб. Місяць сапери розміновували довколишню територію. Самі склади розміновують донині. Причиною займання вдруге назвали диверсію. Вдруге склади у Балаклії зайнялися 3 травня цьогоріч. Офіційно через загоряння сухої трави. Пожежу загасили за три доби.

У вересні 2017-го вибухи пролунали на арсеналі у Новоянисолі, поблизу Маріуполя. Снаряди рвалися упродовж кількох годин. Минулося без жертв та потерпілих, але вибухами пошкодило понад 10-ть будинків. Боєприпаси розлетілися на території у 42 гектари. Ця місцевість нині законсервована. Причиною називають підпал трави, але винних досі не знайшли. Командувач Сухопутних військ та перший заступник голови Генштабу отримали догани.  

26 вересня 2017-го, Калинівка. Потужні детонації змусили владу у радіусі 50 кілометрів зачинити повітряний простір. Постраждало там двоє людей. Військова прокуратура, розслідуючи той інцидент, шукає диверсантів. Але жодного вищого офіцера, у чийому безпосередньому підпорядкуванні перебувають склади озброєння, донині не покарано. Про жодного диверсанта, шпигуна, або подвійного агента суспільству не оголосили. 

Лише від початку війни на Сході сьогоднішні вибухи у Чернігівській області стали 5-ою схожою надзвичайною подією.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 




Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше