Чому у Раді знову побились?

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Народні обранці відзначили бійкою закон про перейменування церкви. Які наслідки матиме ухвалення цього закону і що спонукало депутатів розпустити руки, дивіться у матеріалі.

У Верховній Раді почубились парламентські сидільці з "Опоблоку" – з нардепами од коаліції. 

З самого ранку під вікнами парламенту чи то мітинг, чи то молебень УПЦ московського патріархату. Вони поводяться чемно і моляться за те, щоби нардепи, яких вони називають "заблудшими", не зачіпали їхніх порядків. Лідер фракції "Опоблок" Вадим Новінський виходить до них, розповідає: влада провокує протистояння та церковне рейдерство, але вони чинитимуть спротив. 

У порядку денному – два законопроекти. Один з них дає релігійним громадам можливість за бажання переходити до іншого патріархату. Для запобігання спробам рейдерства, участі "тітушок" під виглядом парафіян у голосуванні та іншим махлюванням, передбачили захист. Хоча, кажуть у коаліції, до рейдерства раніше вдавались саме для того, щоби завадити переходу релігійної громади до київського патріархату. Зокрема, через це й знадобився новий закон. 

На Сумщині вчителька взяла у заручники школярів

Однак за цей проект, який чекає розгляду вже півтора року, планують взятись після чергових консультацій з представниками церков. А от бліц-криг депутати коаліції влаштували для другого закону. Того, який зобов'язує УПЦ московського патріархату не пізніше, ніж за 9 місяців перейменуватись у російську церкву в Україні. Якщо ж відмовиться, за неї це зробить Мінюст. Ще одна норма закону забороняє священикам російської церкви служити капеланами у війську. 

Під час голосування Опоблок демонстративно тисне червоні кнопки, колишні регіонали з груп "Відродження" та "Воля народу" виймають картки з системи, щоби вважатись відсутніми. Але закон ухвалено. 

Нестор Шуфрич вимагає від спікера переголосувати. Не домігшись свого, Шуфрич з пересердя зриває з трибуни плакат народнофронтівців "Медведчука під суд". Депутат цієї фракції Юрій Береза мститься Шуфричу кулаками. Однак найбільше дістається не Шуфричу, а Юрію Бойку – керівнику орієнтованої на Медведчука групи депутатів. Зі слідами удару в обличчя він з'являється в кулуарах.

Учасники бійки розходяться на перерву лікувати травми. На вулиці продовжують моління.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше