Чим вітчизняні безпілотники краще за іноземних?

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Вітчизняні розробники твердять: вони здатні виробляти техніку, точно не гіршу, а можливо, й кращу за іноземні зразки.

Осінь 2017 року. На летовищі державного підприємства Антонов презентують нечувану донині в Україні розробку – тактичний безпілотний комплекс "Горлиця". За словами інженерів, безпілотник здатен літати на понад тисячу кілометрів і бути в небі понад 7 годин – досі майже недосяжна мрія українських військових.

Минув лише рік, а про "Горлицю" майже нічого не чути. Натомість найвище керівництво держави відвідує Туреччину і там нібито підписує угоду про закупівлю тамтешніх безпілотників "Байрактар-ТБ2". Головний аргумент на користь турецького безпілотника – його оснащено високоточними ракетами.

"Байрактар" – непоганий середнячок, але вартість його захмарна, переконані українські виробники озброєння та військової техніки. Мало того, вони справді мають сумнів, що "Байрактар" буде настільки ефективним в українських реаліях. 

Де українцям купити авто дешево

Тим часом на "Антонові" проект безпілотної авіації припадає пилом. "Горлиця" чекає на чергову модернізацію і увагу з боку вітчизняних політиків – тільки вони зможуть реанімувати цей проект.

Колишнє державне, нині приватне підприємство з Чернігова теж розробило тактичний безпілотний комплекс, який планувався як і ударний. Випробування на полігонах пройшли успішно, коштує дешево, вимогам НАТО відповідає. Але і він нашій армії не потрібен. 

Техніка повинна відповідати НАТОвським стандартам, а ще вона повинна бути конкурентна по ціні. І це досить складні вимоги. Чому? Щоб техніка була конкурентоспроможною і дешевою, такого не буває.

Тим часом інженери з "Антонова" виживають за рахунок контрактів транспортної авіації, а чернігівські "кулібіни" продають свої "пташки" на Захід. 

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше