Нові правила: що треба знати водію в 2019

Нові правила: що треба знати водію в 2019
Поширити в соціальних мережах:

Вже майже рік в Україні діють оновлені ПДР, які повинні були набути чинності в січні 2018 року. Тому підсумуємо зміни, пам’ятати про які має кожен водій.

Під час "Тижня безпеки дорожнього руху", що триває в Україні, поліція розповіла про наміри підвищити штрафи за непристебнутий пасок безпеки. Не пристебнувся – мусиш сплатити аж вісімсот п'ятдесят гривень. Законопроект уже розглядає Верховна Рада.

Разом із ним паски безпеки мають з'явитися в усіх без винятку маршрутках та автобусах, які їздять за 80 кілометрів і більше. Облаштування ременями має вже початися, бо з 1-го січня 2021 року пасажирському транспорту без ременя безпеки виїжджати взагалі буде заборонено.

Нагадаємо, які ще нові автомобільні закони почали діяти цього року.

Офіційно 1 січня 2018 року набрав чинності Закон про обмеження швидкості руху транспортного засобу в населених пунктах до 50 км/год. Він регламентований постановою Кабміну №883 і діє в нашій країні вже майже рік.

Залишилася стаття 122 ПДР, яка передбачає штраф за порушення швидкості більш ніж на 20 км/год. Розмір штрафу в цьому випадку залишається 255 грн за перевищення швидкості на 20 км/год, 510 – на 50 км/год і 680 грн за створення аварійної ситуації. 

З 27 вересня набув чинності Закон України № 2262 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів”, згідно з яким починають діяти нові правила для водіїв – з’явилась фотофіксація порушень ПДР та паркування.

Штраф за неоплату паркування відтепер не буде прив’язаний до неоподатковуваного мінімуму, а рахуватиметься у 20-ти кратному розмірі вартості однієї години користування тим паркувальним майданчиком, на якому знаходиться “автомобіль-порушник”.

Посилилися і правила паркування на місцях для інвалідів.

Згідно з постановою №833, всі правопорушення фіксуватимуться фото- і відеозйомкою. З середини жовтня правоохоронці вже почали штрафувати усіх порушників швидкісного режиму за допомогою TruCam.

Ще одне нововведення регламентоване Постановою Кабінету міністрів №860, яка вносить зміну до п. 16.12 ПДР. Так, тепер завжди має перевагу транспортний засіб, який рухається на перехресті з круговим рухом, позначеному відповідним знаком 4.10 "Круговий рух". Щоправда, закон набув чинності дещо раніше, і до цього міста і поліція були підготовлені. Особливо це торкнулося районів, де клумби часто плутають з перехрестям з круговим рухом, а знаки 4.10 ще не встановили.

Нововведення торкнулися також видачі посвідчення водія: тепер воно видається на 2 роки, що прописано в постанові Кабінету міністрів №885. При їзді без порушень і зі швидкістю не більше 70 км/год його через два роки можна буде обміняти на нове, термін дії якого – 30 років.

Тривають спроби посилення штрафів за водіння у п'яному вигляді, але поки вони залишилися на рівні законопроекту №6679. А ось за п'яне ДТП можна сісти на 3 роки, якщо потерпілі отримали травми середньої тяжкості, і на 7-12 років – за ДТП з тяжкими травмами або летальним результатом.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше