Росія боїться зеленої енергетики Данії: шпигунський скандал за участю дипломатів рф

Російський спрут. Як кремль впливає на світ
Росія боїться зеленої енергетики Данії: шпигунський скандал за участю дипломатів рф
Поширити в соціальних мережах:

Данія вже давно перебуває у фокусі російських спецслужб…

На початку 2022 року країну сколихнув великий шпигунський скандал. Данська влада вислала 15 російських дипломатів, звинувативши їх у шпигунстві. Що саме шукали російські нишпорки під прикриттям?

Розслідуванням російської шпигунської мережі в Данії займалися журналісти-розслідувачі, один з яких – Лассе Ску Андерсон, журналіст популярної газети Information:

«Нещодавно було засуджено російського шпигуна на ім'я Олексій Нікіфоров. У нього був куратор у російському посольстві, з яким він контактував. Цього куратора звали Тімур Расулов – перший секретар у посольстві».

Як виявилося, для Тімура Расулова робота в посольстві була прикриттям. Наскільки стало відомо, він був офіцером російської служби зовнішньої розвідки і обробляв Нікіфорова. Потім якимось чином передавав отриману від Нікіфорова інформацію далі в росію.

Скандальною ця історія стала тому, що на відміну від Тімура Расулова, Олексій Нікіфоров був пересічним росіянином. Він приїхав до Данії вчитися, а згодом облаштував тут життя: одружився, знайшов роботу та став батьком. Але чому російські спецслужби обрали саме Нікіфорова? Виявляється, він був науковцем в одному із найпотужніших скандинавських наукових центрів у сфері технологій та інновацій – Данському технічному університеті.

«Він працював над дуже цікавими технологіями, які могли б бути цікавими і для росії та її національної безпеки», – каже Лассе Ску Андерсон.

Олексій Нікіфоров проводив дослідження в галузі зеленої енергетики. А за даними данської служби безпеки, росія вважає зелену енергетику загрозою для своєї національної безпеки.

«Вони дуже залежать від експорту вугілля, нафти та інших видів палива. Будь-яка технологія, яка може замінити нафту, зробить росію менш потужною. Тож вони дійсно хочуть знати, що відбувається і які нові технології з'являються», – розповів журналіст-розслідувач.

Скільки таких росіян, як Олексій Нікіфоров, є в Європі і в світі? Чи кожен власник російського паспорту за межами своєї країни є потенційним шпигуном? Більше подробиць – у документальному проєкті «Російський спрут. Як кремль впливає на світ» просто зараз:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

В США жив кіт, який передбачав смерть: чотирилапий провидець мешкав в будинку для літніх людей
Руйнувала мечеті та роздавала землі росіянам в Криму: як Катерина ІІ знищувала історію Кримського ханства?
Руйнувала мечеті та роздавала землі росіянам в Криму: як Катерина ІІ знищувала історію Кримського ханства?

Також російська імперія перейменовувала поселення та зносила пам’ятники…

У грі захищає людство від монстрів, а в житті зупиняє росіян: як працює нова турель від українських винахідників?
Шокуюче відкриття вчених: під Північним Льодовитим океаном кипить рідина з температурою 300°C
Читати більше