Майстерна гра на публічній сцені: що таке тактика пропаганди «посилання на авторитети»?

Під маскою пропаганди
Майстерна гра на публічній сцені: що таке тактика пропаганди «посилання на авторитети»?
Поширити в соціальних мережах:

Цікаві результати показав експеримент «ефект доктора Фокса»…

У світі, насиченому інформацією, питання довіри та авторитетності стає все важливішим. Чи завжди той, хто виступає перед аудиторією як авторитет, є справжнім експертом, чи це лише майстерність гри з переконанням?

«Посилання на авторитети» – це ще одна тактика пропаганди, в якій особа чи організація намагається здобути довіру чи підтримку шляхом посилання на позитивні характеристики іншої авторитетної особи чи джерела. Проте, часом цей механізм може виявитися лише майстерною грою на публічній сцені.

«Посилання на авторитети» - це такий цікавий психологічний механізм, коли ми починаємо слухати авторитетну, як нам презентують, людину, то ми приписуємо їй ще цілу низку якостей. Думаємо, що вона не лише експертна, а ще й мудра, добра і взагалі – за нею варто слідувати. Тому якась, наприклад, співачка, або медійна особистість, каже свою думку і люди вже сприймають це за останню інстанцію», - розповіла психологиня та кандидатка історичних наук Олена Шершньова.

Однак, історія з експериментом «ефект доктора Фокса» показав, що не завжди за авторитетною поставою ховається справжній досвід чи компетентність. У цьому експерименті, який провели у 1970 році, перед дипломованими американськими психологами та психіатрами з лекцією виступив авторитетний науковець Майрон Фокс. Слухачі були у захваті від емоційної та компетентної розповіді. Проте, насправді Майрон Фокс був гарним актором, який ледве розумівся на медичних термінах, а його лекція була незрозумілим набором суперечливих висловлювань.  

«Експеримент «ефект доктора Фокса» довів, що важливо не те, що говорить спікер на широку аудиторію, а як він це робить. Харизматична особистість може навіяти ті речі, які абсолютно не відповідають дійсності, якщо буде говорити це впевнено і яскраво. А якщо цей харизматичний спікер виявиться диктатором, то він зможе зробити цілий народ слухняною зброєю в своїх руках», - резюмує Олена Шершньова.

Яскравий приклад – Адольф Гітлер! Більше цікавих подробиць про пропаганду, її принципи та наслідки просто зараз у проєкті «Під маскою пропаганди»:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Повний скелет та гніздо з яйцями: в Кременчуці знайшли докази того, що в Україні жили динозаври
Мир під диктовку кремля: чому Україна не може погодитися на російські «мирні» ініціативи?
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» - «Шахтар»
Бій Олександра Усика з Тайсоном Ф’юрі: хто переміг?
Бій Олександра Усика з Тайсоном Ф’юрі: хто переміг?

Боксерський поєдинок пройшов на стадіоні Kingdom Arena у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді…

Місяць створили інопланетяни для своїх космічних кораблів? Несподівана версія дослідників
1600-річний камінь з середньовічними написами випадково знайшов в своєму саду вчитель географії з Англії
Читати більше