Його ціна за грам перевищує $10 000 і це не золото: який метал є одним із найдорожчих та найцінніших на планеті?

Його ціна за грам перевищує $10 000 і це не золото: який метал є одним із найдорожчих та найцінніших на планеті?
Поширити в соціальних мережах:

Історія його відкриття також вражає…

Родій, можливо, не так відомий, як золото, але він є найдорожчим дорогоцінним металом, і ціна на нього перевищує вартість золота в десять разів. Цей рідкісний метал має низку особливостей, які роблять його особливо цінним, пише видання Iflscience.

Однією з ключових характеристик родію є його стійкість до корозії та окислення. Він практично не реагує на кисень, що робить його благородним металом. Ця хімічна стійкість робить родій ідеальним каталізатором. Він здатен витримувати високі температури, з точкою плавлення на рівні 1964 градусів за Цельсієм, що його робить корисним для високотемпературних додатків.

Ще однією важливою характеристикою родію є його висока міцність та стійкість до температур води та повітря. Він може витримувати температури до 600 градусів за Цельсієм і залишається стійким у більшості кислот. Ці властивості роблять родій універсальним для використання в різних галузях, включаючи автомобілебудування, літакобудування, електричні контакти, а також високотемпературні термопари і проводи опору.

Однак, найбільше вражає той факт, що родій настільки рідкісний, що його ціна за грам перевищує 10 000 доларів США. За даними Королівського хімічного товариства, родій міститься в земній корі в надзвичайно низьких концентраціях, всього 0,000037 частин на мільйон. У порівнянні з цим золото міститься в кількості близько 0,0013 частин на мільйон.

Велика частина цього металу отримується як побічний продукт при видобутку платини, мідних і нікелевих руд. Щорічно виробляється лише близько 16 тонн родію, з оціненими запасами в 3000 тонн.

Історія відкриття родію також вражає. У 1803 році англійський хімік Вільям Хайд Воластон видобув цей метал з платинової руди в Південній Америці. Його назва походить від грецького слова «rhodon», що означає «троянда», через червоний колір солей цього металу.

За всією своєю рідкістю і красою, родій знаходить своє основне застосування в автокаталізаторах для зменшення викидів шкідливих речовин в автомобільній промисловості. Це може здатися незвичайним, але попит на цей надзвичайно рідкісний метал домінує в цій галузі.

Отже, родій, з його унікальними характеристиками та рідкістю, залишається одним із найдорожчих та найцінніших металів на планеті, і його важливість в сучасному світі не може бути недооцінена.

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше