Як зрозуміти, що співрозмовник вас обманює

Як зрозуміти, що співрозмовник вас обманює
freepik.com
Поширити в соціальних мережах:

Не дайте себе обдурити! Які сигнали тіла свідчать про брехню

Щоб дійсно розпізнати нещирість співрозмовника, потрібно уважно за ним спостерігати, не піддаватися емоціям, бути максимально об’єктивним та неупередженим.

Якщо співбесідник чеше носа чи відводить погляд – це ще не привід записувати його у брехуни. Для конкретної людини ці жести можуть бути звичними і не будуть свідчити про нещирість. Натомість є декілька ознак, за якими можна визначити, що слова співрозмовника погано продумані або ж його емоції не відповідають тексту. 

Щоб не зробити зайвих висновків і зрозуміти, чи дійсно співрозмовник вас обманює, користуйтеся чотирма правилами:

1. Визначте нормальну поведінку співрозмовника. Якщо людина вам добре знайома, то її звички, жести та звичайні реакції ви вже знаєте. Коли людину ви бачите вперше або ви малознайомі, поговоріть з нею на абстрактні теми та прослідкуйте за її поведінкою у звичайних обставинах.

2. Зважайте на контекст вашої розмови. Співрозмовник може схрестити руки, якщо йому некомфортно у місці зустрічі, він встав не з тієї ноги чи просто потрапив під дощ без парасолі і у нього зіпсувався настрій.

3. Спостерігайте, як людина реагує на звичайні запитання. Ви можете помітити, що співрозмовник завжди підіймає брови або нахиляється до вас під час відповіді. Тоді ці нюанси поведінки не слід розглядати як сигнали якихось емоцій.

4. Шукайте зміни в реакціях. Ви вже визначили звичайну поведінку та реакції співрозмовника – тепер звертайте увагу на те, що йому не було притаманно раніше. На що саме варто звертати увагу, поговоримо далі.

Слухайте голос

Голос часто скаже більше, ніж слова. Паузи між репліками – задовгі чи закороткі й часті – можуть свідчити про те, що відповіді співрозмовника погано продумані. Або він не очікував такого запитання від вас і не підготував відповідь. Або ж відповідь була продумана, але через стрес від брехні він почав губитися і забувати заготовлену репліку. Якщо ж людині нічого вигадувати, пауз буде мало.

Підвищений чи, навпаки, понижений тон і темп мовлення може видавати справжні емоції співрозмовника. Якщо людина говорить голосніше і швидше, ніж зазвичай, вона, скоріш за все, відчуває страх, гнів та збудження. Надто низький тон голосу може свідчити про печаль або почуття провини.

Спостерігайте за жестами та мовою тіла

Поведінка тіла часто може суперечити словам. Наприклад, знизування плечима свідчить, що людина не впевнена у тому, про що говорить. Якщо при цьому вербально вона щось стверджує – можна зробити висновок, що це не щиро.

Також у різних народів є жести, які самі по собі означають певну реакцію. Для нас кивок головою –  це «так», махи головою в сторону – «ні» і т.д. Якщо слова людини виражають ствердження і при цьому людина махає головою – так її тіло видає, що вона говорить неправду.

Робити висновки лише за цими сигналами не варто, адже не завжди вони дають точну інформацію. Треба зважати на контекст: коли ви чимось дуже захоплюється і щось активно хвалите, ви можете махати головою, як при запереченні, хоча говорите абсолютно щиро.

Найбільше поспішних висновків ми робимо з того, що співрозмовник почесав шию чи ніс. Дійсно, такі жести свідчать про стрес та незручність. Щоб ці сигнали допомагали виявити брехню, спостерігайте за співрозмовником у звичайній розмові. Якщо такий жест виникає лише після конкретного запитання – отже, людині ця тема неприємна або незручна.

Слідкуйте за змінами стану співрозмовника

Деякі сигнали нашого тіла практично неможливо контролювати – тож вони найбільше видають справжні емоції. Зміна частоти дихання та ковтання, блідість чи почервоніння, розширення зіниць, збільшення інтенсивності потовиділення – такі сигнали свідчать про зміну емоційного стану людини. Частіше всього так проявляється гнів, страх та відчуття сорому

Звертайте увагу на міміку

Вираз обличчя – ще один сигнал, який нам важко контролювати, адже він майже завжди виникає мимоволі. Тимчасом як жести можуть мати різне значення залежно від ситуації, на обличчі емоції відображаються у всіх приблизно однаково.

Про нещирість емоцій свідчить несиметричність їх вираження на обличчі. Коли ми посміхаємося одним кутом вуст, ми робимо це не з радістю, а частіше за все з недовірою, єхидством чи неприязню. Щира посмішка – симетрична.

Також слідкуйте, чи синхронно проявляються емоції. Вираз обличчя людини зазвичай змінюється в ту ж секунду, коли виникає емоція. Якщо людина спокійно про щось розповідає, а після цього починає плакати чи демонструвати гнів – вона, швидше за все, маніпулює вами і награє ці почуття.

Пам’ятайте: робити висновки за одним сигналом – дуже ризиковано. Спостерігайте за співрозмовником, аналізуйте його поведінку комплексно, давайте йому сказати все, що він запланував, не перебиваючи. Зважено враховуйте всі фактори і не виказуйте свою недовіру чи засудження – і тоді людина розкриється та надасть вам поле для аналізу.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше