Як війна змінила життя українських дітей: статистика дослідницької компанії

Як війна змінила життя українських дітей: статистика дослідницької компанії
Поширити в соціальних мережах:

Gradus Research оприлюднив дані дослідження про життя українських дітей під час війни…

Дослідницька компанія Gradus Research, методом самозаповнення анкети в мобільному додатку, провела чергове опитування. Нещодавно ми розповідали що думають українці про наслідки війни та яким бачать найкращий результат перемовин, а також ділилися результатами другої хвилі опитування: Запорукою нашої перемоги українці вважають міць ЗСУ, згуртованість, спротив і військову допомогу Заходу. А також показували скільки українців упевнені в нашій перемозі та яке майбутнє пророкують росії, і пропонували переглянути ІНФОГРАФІКА: Як підтримує Україну у війні з росією населення ЄС та США. Нині пропонуємо до вашої уваги результати наступної хвилі соціологічного опитування – як нинішня війна змінила життя українських дітей.

Як себе почувають українські діти, адже для багатьох компаній родини з дітьми та, власне, саме діти є цільовими аудиторіями продуктів і послуг.

Отже, про основні цифри опитування:

  • 38% родин з дітьми покинули свої місця проживання після початку війни, проте 6% вже повернулися (!)
  • батьки в 73% родин обговорили з дітьми те що відбувається із використання слова «війна»
  • 75% батьків говорить, що їхні діти демонструють ті чи інші симптоми травматизації, найчастіше – «емоційні гойдалки»

Найбільшою потребою для дітей на сьогодні батьки зазначають якісну освіту, адже 66% батьків говорять, що якість освіти з початком війни стала гіршою.

Як війна змінила життя українських дітей —опитування

75% батьків говорить, що їхні діти демонструють ті чи інші симптоми травматизації психіки. Найрозповсюдженіший симптом — так звані «емоційні гойдалки», коли настрій швидко і без зовнішніх причин коливається від дуже гарного до надзвичайного поганого і навпаки. Також кожна п’ята дитина має порушення сну, кожна десята — зменшення бажання спілкуватися, нічні кошмари та погіршення пам’яті.

Психологи рекомендують розмовляти з дітьми на тему війни, даючи назви явищам та обговорюючи причини тих чи інших дій. Дві третини батьків мали пряму розмову з дитиною про війну. Решта вважають своїх дітей або замалими для такої розмови (частіше це відноситься до дітей молодших 9 років) або вже дорослими, тобто такими, що все розуміють самі (це частіше стосується дітей старших 14 років).

«75% тих, хто спостерігає пост-травматичний синдром у дітей, — це дуже високий показник. Дітей, що реально пережили вплив бойових дій, значно менше. Проте діти є максимально чутливими до стану тих значущих дорослих, що оточують їх. Знервовані батьки чи бабусі з дідусями мають не менший вплив на погіршення психологічного стану дитини, аніж об’єктивні події у країні. Тож, як кажуть в літаках, спочатку треба надіти захисну маску на себе, а потім на дитину», — зазначає засновниця і СЕО Gradus Research Євгенія Близнюк

Чверть дітей потребувала медичної допомоги після початку агресії. З них 40% не змогли цю допомогу отримати — через відсутність потрібного лікаря чи лікарні поруч. Брак психологічної підтримки — серед топ потреб, які ідентифікують українські батьки. Але такого, щоб діти чогось конче потребували та жодним чином не могли отримати — у 79% респондентів цього не було.

Переважна більшість українців шкільного віку продовжують навчання в школі віддалено, проте на думку 66% опитаних батьків якість навчального процесу значно погіршилася. Налагодження навчального процесу — найбільша потреба українських дітей, на думку респондентів. За нею йде потреба в одязі/взутті та навчальному приладді.

Більше половини опитаних заявили, що на цей час не працюють, грошові надходження до сімейних бюджетів впали. Понад половина (55%) респондентів залишилися у місці постійного проживання. Проте цей показник значно коливається по регіонах: на Заході лишилося вдома 77% на Сході ж — лише 25% опитаних. За оцінками ЮНІСЕФ, в цілому половина з 7,5 млн українських дітей була змушена залишити звичне життя, а 2 млн виїхали за межі України, це наймасовіше переміщення неповнолітніх через військові дії з часів Другої світової.

*Опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Період проведення — 26 квітня - 27 квітня 2022 року. Опитано 784 респондентів, які мають дітей (до 18 років), загальна кількість дітей, яких охоплює опитування — 1179

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Читати більше