Як висипатися за чотири години?

Як висипатися за чотири години?
Поширити в соціальних мережах:

Мало спиш, але все одно нічого не встигаєш? А на вихідні намагаєшся надолужити те, що "недоспав", однак все одно відчуваєш себе втомленим та розбитим? Можливо, час переглянути та змінити техніку сну.

Томас Еддісон, Вінстон Черчілль, Маргарет Тетчер спали не більш 5 годин на добу. Наполеон Бонапарт та Бенджамін Франклін відпочивали по 4 години. Відповідь на питання про те, як швидко висипатися, знайшли Гай Юлій Цезар та Нікола Тесла – вони, кажуть, дозволяли собі лише 2-3 годин сну на добу.

Є люди, які навіть без спеціальних зусиль і технік висипаються за короткий час. Однак їх відсоток дуже невеликий. Більшості з нас, на жаль, потрібно не менше 7-8 годин (а інколи й більше, і це має цілком наукове обґрунтування!) для того, щоб повністю відновити сили.

Та чи можна обдурити організм і навчитися швидко висипатися за 4 години?

Як висипатися за чотири години

На думку вчених, організму звичайної людини цілком достатньо чотирьох-п'яти годин на добу, щоб отримати повноцінний сон, який принесе бадьорість та додасть нових сил. Але для того щоб виспатися за 4-5 годин, необхідно дотримуватися ряду принципів і правил сну.

Для того, щоб безпроблемно засинати у потрібний час, висипатися і відчувати весь день прилив сил і бадьорості, потрібно дотримуватися наступної методики:

  • Розслаблятися перед тим, як заснути. Для цього виділіть хвилин 10-15 на роздуми про щось позитивне або на прослуховування заспокійливої музики.
  • Не навантажувати шлунок перед сном. В іншому випадку організм буде витрачати всю свою енергію не на власне відновлення, а на перетравлення їжі.
  • Використовувати для сну особливі аксесуари – розслаблюючі подушки з ароматними травами, пов'язки на очі і беруші, якщо вони необхідні (особливо актуально, якщо обрав для себе тип сну із відпочинком удень).
  • Приймати теплий душ перед сном. Вода – не тільки засіб гігієни, але і відмінне "змивання" накопиченої за день інформації, вражень і емоцій.
  • Спати під теплою ковдрою (в холоді людина висипається набагато гірше, ніж в теплі).
  • Лягати до 24:00 – година сну до 24:00 замінює два години сну після.
  • Виробити стійке звикання організму до нового режиму сну. Зазвичай, адаптація до певного ритму відбувається в середньому за 1 місяць.

Але не слід забувати про те, що такий чотиригодинний сон не повинен ставати системою. Варто виділяти для себе один день на тиждень (бажано не будній), коли можна спокійно поспати "про запас", тобто трохи довше звичайного. 

Що таке поліфазний сон та чим він корисний?

Звичайно, можна просто обмежити свій сон кількома годинами уночі, але практика показує, що спати стільки часу можна, а ось висипатися – навряд чи. Кілька діб – і справа закінчиться засипанням в найнесподіваніший момент. 

Для людини, яка має звичайну потребу у сні, але хоче виспатися за 4 години, є єдиний спосіб реалізувати свою задумку – це перейти на поліфазний сон.

Зазвичай, ми спимо один раз на добу – вночі. Такий вид сну називається монофазним. Однак є ще інші режими сну – біфазний та поліфазний. Ці види сну цікавіші тим, що можна спати двічі або навіть кілька разів на добу, подовжуючи день та використовуючи приховані ресурси організму. 

Поліфазний сон часто пов'язують з геніальним художником і винахідником Середньовіччя Леонардо да Вінчі. Щоб впровадити численні ідеї, йому було потрібно багато часу, якого завжди катастрофічно не вистачало. Вихід з цієї ситуації геній знайшов, змінивши свій режим сну. Він розбив звичайний нічний відпочинок на кілька частин, зробивши його поліфазним. Таким чином, Леонардо ді Вінчі спав по 15-20 хвилин кожні чотири години і не тільки залишався бадьорим, а й здійснював найбільші відкриття.

Існують різні техніки поліфазного сну:

  • Режим Dymaxion. Сон кожні 6 годин протягом 30 хвилин.
  • Режим Uberman. Сон кожні 4 години по 20 хвилин. Вважається, що таку техніку сну використовував Леонардо да Вінчі.
  • Режим Everyman. Сон вночі 1,5-3 години і потім 3 рази протягом дня по 20 хвилин. Відмінний варіант для людей розумової праці.
  • Режим Tesla. Сон вночі протягом 2 годин і потім 20 хвилин в середині дня. Вважається, що такий режим застосовував Нікола Тесла, в честь якого і названий цей вид поліфазного сну.
  • Режим Siesta. Сон вночі протягом 5 годин і потім 1,5 години один раз протягом дня.

Використовуючи на практиці один з цих видів поліфазного сну, ти не тільки продовжуєш свій день, а й залишаєшся бадьорим. Звичайно, поліфазний сон – не панацея, однак дозволяє зберегти працездатність і розумові процеси в умовах обмеженої кількости сну.



Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше