Як вибрати взуття для бігу: Поради марафонця

Як вибрати взуття для бігу: Поради марафонця
@anna_only_one
Поширити в соціальних мережах:

У чому бігати буде безпечно і приємно – ми запитали у досвідченого бігуна

Весна – слушна нагода нарешті почати бігати. Варто серйозно підготуватися до цього, зокрема, підібрати правильне взуття. Бренди пропонують багато спеціалізованих моделей на вибір, та що з їх порад – маркетинговий хід, а що дійсно важливо для вашого здоров’я? 

Про те, як вибрати правильне бігове взуття та на що необхідно звернути увагу, редакція 2plus2.ua розпитала у директора Кyiv Euro Marathon, марафонця та ультрамарафонця Ігоря Олексієнко.

Які кросівки вибрати для бігу? 

Для людини, яка тільки починає бігати, достатньо вибрати звичайні спортивні кросівки – краще брендові, щоб вони були якісними. Головне, щоб взуття було максимально зручним – і для початку цього вистачить. З часом людина починає сама розбиратися, що їй потрібно. Для різного рівня навантаження підходять різні кросівки.

Що точно не можна, так це бігати у звичайних кедах або кросівках casual – можна відбити собі п'яти. Кожен бігун-початківець, який не вміє ще бігати професійно, приземлюється на п'яту. Тому йому потрібне взуття, яке б амортизувало, тобто пом'якшувало удари. 

Так звані кросівки-марафонки початківцю теж не підійдуть, бо у них дуже тоненька підошва. Бігати в них непідготовленій людині – все одно що бігати босоніж. Так можна пошкодити і п'яти, і поперек, і окістя.

Фото: Алла Григорьєва

На що одразу потрібно звертати увагу при виборі бігового взуття?

Непрофесійному бігуну варто вибирати взуття з товстою підошвою і підвищенням під п'ятою. Зараз роблять кросівки з підошвою з м'якої пористої гуми – вони добре амортизують.

Все інше – дуже індивідуально. Кросівки необхідно поміряти перед покупкою, пройтися в них і переконатися, що вони ідеально сіли і вам у них зручно. «Потім розношу» – таке тут не працює. Вам повинно бути максимально комфортно одразу.

Бігуни діляться на два табори. Одні вважають, що потрібно брати взуття на піврозміру більше. У цьому є сенс, якщо під час бігу у вас набрякають ноги. Я ж завжди беру пару, яка щільно сидить на ногах – тоді вона мене не підводить. Знову ж таки, це все індивідуально.

Крім зручності, звертайте увагу на те, чи подобаються вам кросівки зовні. Це дуже мотивує. Якщо пара вам до душі, імовірність того, що в сірий день ви піднімете себе на пробіжку, набагато вище.

Зовсім не обов'язково купувати взуття для бігу дорогих марок. Зараз всі бренди роблять хороші бігові кросівки, серед яких можна знайти свою пару.

Яким матеріалам варто віддавати перевагу? Чи можна купувати для бігу взуття зі шкіри? Чи потрібна в кросівках спеціальна сітка?

Щодо матеріалу – строгих правил немає. Повторюся, важливо, щоб вам було зручно.

Зовсім не обов'язково, щоб у кросівках була сітка. Чим більше сітки – тим легше взуття, але тим менш воно зносостійке. Це залежить ще й від типу навантаження. 

Кросівки для марафону майже повністю складаються із сітки, адже вони повинні бути легкими. У кросівках для трейла (біг по лісу, піску тощо) сітка довго не прослужить.

Шкіряних кросівок для бігу не існує. Деякі бренди виготовляють старі моделі зі шкіри – вони призначені тільки для повсякденного носіння, але не для бігу.

Чи є відмінність між кросівками для зими та літа? 

Рекламні буклети скажуть вам, що є зимові моделі кросівок зі всякими новими технологіями. Однак взимку ви можете цілком комфортно бігати у звичайних кросівках. Пробіжки навіть у холодну пору не дадуть вашим ногам замерзнути. 

Якщо ж збираєтесь бігати в ожеледицю, зверніть увагу на підошву кросівок: шипи дозволять вам почуватися впевненіше на слизькій поверхні. 

І практичний аспект: яскраві кросівки краще надягати влітку, а темніші – взимку. Легше прати.

Чи є відмінність між кросівками для бігу в лісі та на асфальті?

Так, і велика. А саме відмінність у типі підошви. Для лісу краще вибрати трейлові кросівки: у них на підошві гумові шипи, що забезпечують хороше зчеплення.

Для пробіжок по асфальту потрібно брати кросівки з хорошою амортизацією – менше травм. Також багато брендів роблять у підошві вставки, які допомагають не ковзати по поверхні під час дощу.

Для залу взагалі існує підошва, яка не фарбує підлогу. На ній є маркування non marking – так можна легко відрізнити кросівки, зроблені для занять в залі. В цілому, кросівки для асфальту чудово підійдуть і для бігової доріжки.

На які особливості власного тіла варто звернути увагу при виборі взуття? 

Чи впливає вага людини на вибір кросівок?

Обов'язково при покупці потрібно звертати увагу на граничну масу, на яку розраховані кросівки. Її вказує виробник. Для більшості кросівок на ринку цей показник не перевищує 100 кг. 

Тому, якщо вага бігуна вище, такі кросівки купувати не можна – інакше вони швидко стопчуться і користі від них просто не буде. У такому випадку варто пошукати пару з граничною масою вище. Один мій товариш, вага якого 120 кг, купив собі звичайні кросівки і просто-напросто їх розчавив.

В іншому головне правило вибору бігових кросівок не змінюється: важливо, щоб було комфортно під час примірки. Звертайте увагу на ширину колодки: якщо у вас вузька стопа, кросівки з широкою колодкою вам не підійдуть.

Відносно плоскостопості, є бренди, які виробляють моделі спеціально для людей з такою проблемою. У мене самого плоскостопість, і я пробував кросівки зі спеціальними устілками. Не можу сказати, що відчув якийсь ефект. Можливо, іншій людині в такому взутті було б зручно – це теж дуже індивідуально. Потрібно міряти, пробувати і вибирати те, у чому найбільш комфортно стопі.

Як часто необхідно змінювати взуття для бігу при регулярних заняттях?

Бренди пишуть, що бігові кросівки треба змінювати через кожні 400-500 км. У кожного з них свої цифри, але я частіше помічав саме такі. Я і більшість бігунів вважаємо, що в кросівках потрібно бігати, доки в них комфортно. Кросівки, у яких я пробіг ультрамарафон, прослужили мені майже 2000 км.

Де краще купувати бігові кросівки?

Кросівки для бігу краще купувати в спеціалізованих спортивних магазинах. В мультибрендових або монобрендових – неважливо. Хіба що в монобрендови магазинах вибір ширший.

Замовляти в інтернеті можна тільки вже перевірену пару. Але краще кожен раз приходити і міряти бігові кросівки особисто.

Які моделі бігового взуття є Вашими улюбленими? Скільки у вас пар бігових кросівок? Чому саме стільки?

Для довгих дистанцій я обираю кросівки марки Hoka. Для швидкого бігу – New Balance.

Зараз у мене є 6 пар, якими я користуюся – кожна під свій вид тренування. Є кросівки для марафону, є для спортивного орієнтування.


Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Таємниця Евересту: чи було підкорено найвищу точку планети у 1924 році зниклими альпіністами?
Таємниця Евересту: чи було підкорено найвищу точку планети у 1924 році зниклими альпіністами?

Можливо досягнення вершини гори відбулось раніше відомого…

Унікальний генетичний код: власники негативного резус-фактура є нащадкам інопланетян?
Унікальний генетичний код: власники негативного резус-фактура є нащадкам інопланетян?

Позитивний резус-фактор крові мають 80% населення планети, а от у 15%...

В оці 28-річної жінки два роки жив незвичайний паразит і виріс до 10 міліметрів у довжину
Істерика та вереск ведучих рф відключають логічне мислення глядача: цей метод називається «надмірні емоції»
Ізраїльська агро-революція: треновані комахи нищать шкідників, трактори запилюють квіти, а дрони збирають врожай
Перший в Європі: археологи знайшли унікальний протез у черепі людини 18-го століття
Перший в Європі: археологи знайшли унікальний протез у черепі людини 18-го століття

Приголомшливе відкриття сталося у склепі костелу в Кракові…

Читати більше