Як українцям інвестувати в сонячну енергетику?

Як українцям інвестувати в сонячну енергетику?
unsplash.com
Поширити в соціальних мережах:

В Україні стартувала глобальна краудфандингова кампанія.

Тепер кожен може інвестувати у сонячну енергетику і долучитися до енергетичного кооперативу «Сонячне Місто». На дахах муніципальних будівель у Славутичі встановляться сонячні електростанції.

Продаж електроенергії за «зеленим тарифом» дозволить повернути початкові інвестиції членам кооперативу та отримати чистий прибуток за кілька років. Отримати частку сонячної електростанції можна починаючи із дуже демократичної суми – 15 000 гривень.

Ідея «Сонячного Міста» дуже проста – встановлення сонячної електростанції потужністю 200 кВт на трьох муніципальних дахах у Славутичі (Київська область).

Її співвласниками стають усі члени кооперативу, які придбали паї. Вони ж отримують прибутки від продажу електроенергії за «зеленим тарифом». Інвестувати в «Сонячне Місто» все одно, що мати депозит у євро з відсотковою ставкою в 11%. Це можливо завдяки тому, що «зелений тариф» в Україні прив’язаний до курсу євро.

Кожному учаснику кооперативу, який вклав 1000 євро щороку до 2030 року повертатимуть 139 євро. За прогнозами інверсторів, період окупності проекту – 7 років, що враховує зміну вартості грошей у майбутньому. Окрім того, «Сонячне Місто» – це більше, ніж інвестиція. 5% з чистого прибутку кооперативу йтиме на проекти, спрямовані на розвиток Славутича.

«Чому саме Славутич? Бо це наймолодше місто в Україні, яке збудоване для розміщення працівників Чорнобильської АЕС після 1986 року. Саме тому Славутич налічує безліч талановитих електроінженерів і має перевагу в наявності кваліфікованої робочої сили», – зазначає голова кооперативу Андрій Зінченко.

Придбати пай та стати частиною енергетичних змін дуже легко. На сайті є плажка «Долучитися!». Мінімальний внесок починається  з 15000 грн. На ці кошти і побудується сонячна електростанція на дахах, орендованих кооперативом у Славутича. Зустріч усіх учасників кооперативу відбудеться 28 вересня.

Така практика не нова – за останні роки у розвинених країнах вона набула широкого поширення під назвою equity crowdfunding.

В Україні ж – вперше. Цікавим фактом є те, що деякі люди купують пай не для себе, а для своїх дітей. Таким чином вже з дитинства батьки роблять своїх дітей відповідальними за екологічний стан країни та світу.

Щоб встановити електростанцію до кінця року і скористатись поточним рівнем «зеленого тарифу», краудфандингова кампанія обмежена до 30 вересня.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше