Як покращити пам’ять: 5 корисних порад

Як покращити пам’ять: 5 корисних порад
pexels.com
Поширити в соціальних мережах:

Спойлер: достатньо спіть і регулярно займайтеся сексом

Мало хто піклується про пам’ять, доки не прийде старість. Поки молодий – нащо взагалі про таке турбуватися. А коли тобі 70, мати склероз годиться вже за віком.

Та час від часу щось іде не так. То забув, коли у тещі день народження, то прохання боса вилетіло з голови. Просто втомилися? Може і так.

Та погана пам’ять може свідчити про серйозні проблеми із нервовою системою. Постійний рух і невпинний потік інформації виснажують її, а ваша забудькуватість – це симптом. На щастя, з цим можна впоратися без особливих зусиль. Але діяти необхідно комплексно!

1.Харчуйтеся правильно

Для кращої роботи мозку їжте продукти, що містять багато антиоксидантів, вітаміну Е, корисних жирів, магнію та цинку.

Перш за все – жирну рибу. Лосось, форель, тунець, сардина – усе це містить жирні кислоти омега-3. Вони допомагають мозку виробляти нервові клітини, а також уповільнюють розумовий спад, що неминуче приходить з віком.

Улюблена кава містить антиоксиданти та кофеїн. Вони покращують увагу та концентрацію.

Третім чудодійним допінговим продуктом для вашої пам’яті є чорниця. Вона уповільнює процес старіння мозку, підсилює зв’язки між його клітинами і попереджує виникнення мозкових захворювань.

Згідно досліджень, якщо всі вищезгадані продукти вживати регулярно, зменшується ризик появи хвороби Альцгеймера та втрати пам’яті.

І головне: не нехтуйте сніданком! Заправити мозок зранку важливо не менше, ніж заправити вашу машину.

2. Висипайтеся

Щоб запам’ятовувати інформацію, мозку необхідні концентрація і увага. Коли ви не висипаєтеся, вони падають до екстремально низького рівня.

Науковці провели цікаві дослідження. Ввечері групі людей давали список незнайомих слів і певний час на їх вивчення. Перше опитування провели у той же вечір, а друге – рано вранці. Піддослідні не мали можливості довчити слова до ранку, але друге випробування показало набагато кращі результати.

Більше того, саме під час сну мозок формує спогади – і цим самим тренує пам’ять.

мужчина улыбается

Фото: pexels.com

3. Займайтеся сексом і будьте активними

Науковці давно досліджують зв’язок між сексуальним життям і запам’ятовуванням. Виявляється, що цей зв’язок доволі міцний у людей 25-45 років. Науково можна пояснити це так: секс сприяє виробленню нейронів в гіпокампі – частині мозку, що відповідає за довгострокову пам’ять.

Інші дослідження показали, що дуже частий секс негативно впливає на роботу мозку. Тому важливо не те, як багато сексу у вашому житті, а яке задоволення ви від нього отримуєте. Регулярні інтимні стосунки із коханою людиною сприяють виробленню дофаміну і серотоніну – так званих гормонів щастя. Таким чином якісний секс покращує настрій і підвищує мозкову активність.

Подібний ефект мають спортивні заняття та активний спосіб життя. Якщо ваша робота передбачає переважно сидіння в офісі – виділяйте час для фізичних навантажень ввечері і на вихідних. Виявляється, вони корисні не лише для м’язів, а і для мозку.

4. Не припиняйте вчитися

Коли щодня відбувається приблизно одне і те ж, мозок не формує нових спогадів. Тому створюйте для себе новий досвід самостійно: поставте себе у незвичну обстановку, додайте трохи стресу. В народі це називається «вийти із зони комфорту». Почніть з малого: підіть на роботу іншою дорогою, познайомтеся з колегою з іншого відділу, з яким постійно зустрічаєтеся на кухні але жодного разу не спілкувалися.

Найбільш корисний та ефективний спосіб – навчатись нового. Вчіть мови, читайте книги, ходіть на курси – можна на ті, що пов’язані з вашою професією, а краще ризикнути і записатися на творчий гурток чи клуб за інтересами.

5. Тренуйте пам’ять регулярно

Щоб накачати руки, треба регулярно тягати штангу і гантелі. Така ж штука і з пам’яттю.

Корисна звичка – вчити напам’ять один вірш на тиждень. Якщо у вас є діти – вчіть з ними разом або наввипередки. А якщо ні – знайомтеся ближче із творчістю улюбленого поета. Згадуйте вивчений вірш по дорозі на роботу.

Важливо: не зубріть, а застосовуйте уяву. Малюйте образи у себе в голові, прив’язуйте їх до чогось із вашого життя – будуйте асоціації. Уже за місяць ви здивуєтеся, наскільки краще і легше стало запам’ятовувати.

Життя із хорошою пам’яттю прекрасне, як у рекламі. Ви забудете про постійні пошуки ключів і телефона, дружина буде щаслива, що ви пам’ятаєте дату весілля, а на роботі вам не буде рівних. А варто лише щодня робити маленькі кроки, і тепер ви знаєте які. Вперед!

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС

Про зруйновану Каховську ГЕС, яка утримувала одне з найбільших водосховищ Європи…

Загадкове зникнення екіпажу судна «Марія Целеста» понад століття тому: нова теорія розвитку подій
Закуповували зерновози та суховантажі: росія ще з 2021 року готувалася до викрадення українського зерна
Закуповували зерновози та суховантажі: росія ще з 2021 року готувалася до викрадення українського зерна

Але, на відміну від 30-х-40-х років 20 століття, кремлю не вдалося приховати свої злочини…

Кремлівський міф про «замерзаючу Європу» розбився вщент: Україна досягла енергетичної незалежності
Кремлівський міф про «замерзаючу Європу» розбився вщент: Україна досягла енергетичної незалежності

Вперше ми здійснили опалювальний сезон за рахунок власних ресурсів…

На телеканалі 2+2 прем’єра документального проєкту «Тайванський вузол»
На телеканалі 2+2 прем’єра документального проєкту «Тайванський вузол»

Про зв’язок України та Тайваню у боротьбі за свободу…

Читати більше