Всесвітній день морозива: найнеймовірніші смаки цього десерту та рецепти для справжніх чоловіків

Цікаво Актуально
Поширити в соціальних мережах:

Приготуйтеся до прохолодного та смачного свята!

Адже сьогодні, 10 червня, весь світ відзначає Всесвітній день морозива – улюбленого десерту, що дарує радість і свіжість у спекотні дні. Тож давайте поринемо у захопливий світ цього крижаного дива, дізнаємося його історію, найдивовижніші смаки та навіть приготуємо щось особливе для справжніх чоловіків.

Історія морозива сягає глибини століть, і, як це часто буває з давніми винаходами, точна дата і місце його появи оповиті легендами. Однак більшість істориків сходяться на думці, що перші «протоморозива» з'явилися задовго до нашої ери.

Китай – колиска крижаних насолод? Вважається, що ще 4000 років тому в Китаї вже вміли готувати щось подібне до морозива. Це був не просто лід, а суміш зі снігу, молока та фруктів, яку подавали до столу імператора. Для охолодження використовували спеціальні сховища, де зберігали лід протягом року.

Персія та Арабський світ. У Персії ще в 400 році до нашої ери створювали «шарбет» – охолоджений напій з фруктів та сиропів, що дуже нагадував сучасний сорбет. А арабські мандрівники завезли до Європи рецепти фруктового льоду, який став предтечею сучасного морозива.

морозиво сорбет

Римська імперія та Нерон. За легендою, навіть римський імператор Нерон любив поласувати десертом зі снігу, льоду, меду та фруктів, який привозили йому з гірських вершин.

Середньовічна Європа. До Європи морозиво привезли Марко Поло у XIII столітті після своїх подорожей до Китаю. Однак воно залишалося доступним лише для обраних – аристократії та королівських осіб, адже процес виготовлення був трудомістким і вимагав спеціальних знань.

Італія – батьківщина gelato: Саме в Італії у XVI столітті з'явилося «gelato» – кремове морозиво, що стало справжнім проривом у кулінарії. Італійські майстри удосконалили рецептуру, додавши яйця та цукор, що зробило морозиво більш ніжним і смачним.

морозиво gelato

Морозиво для всіх! Справжній бум морозива розпочався у XIX столітті з появою промислових холодильників. Це дозволило масово виробляти та зберігати морозиво, роблячи його доступним для широких верств населення. З того часу морозиво стало одним з найпопулярніших десертів у світі.

Найнеймовірніші смаки морозива: коли фантазія не має меж

Здавалося б, ваніль, шоколад, полуниця – це класика. Але сучасні майстри морозива не зупиняються на досягнутому і постійно експериментують, створюючи справжні кулінарні шедеври, що шокують і захоплюють одночасно. Ось лише кілька прикладів найдивовижніших смаків морозива, які можна зустріти у світі:

  • Морозиво зі смаком устриць. Так-так, ви не помилилися! Устричне морозиво, особливо популярне в Японії, має солоний, морський смак, що здивує навіть найдосвідченіших гурманів.
  • Морозиво з часником. У США, наприклад, у місті Гілрой (яке називають «часниковою столицею світу»), можна скуштувати морозиво з часником. Кажуть, воно має гострувато-солодкий присмак і дуже добре освіжає дихання… ну, або навпаки!
  • Морозиво з лососем. Ще один японський експеримент – морозиво з лососем. Солоний рибний присмак у поєднанні з солодким морозивом – це щось!
  • Морозиво з перцем чилі. Для любителів гостренького – морозиво з додаванням перцю чилі. Воно одночасно освіжає і дарує вогняні відчуття.
  • Морозиво зі смаком сиру з пліснявою. Деякі італійські майстри не бояться поєднувати ніжну текстуру морозива з пікантним смаком сиру з пліснявою, створюючи справжню гастрономічну пригоду.
  • Морозиво з пивом або вином. Існують навіть сорти морозива з додаванням алкоголю, що дозволяє насолодитися улюбленим напоєм у новому, незвичному форматі.

Три рецепти морозива для справжніх чоловіків

Хто сказав, що морозиво – це лише для жінок та дітей? Чоловіки також обожнюють цей десерт, особливо якщо він має «чоловічий» характер. Ось три цікаві рецепти, які точно припадуть до смаку представникам сильної статі:

Морозиво «Брутальний брауні з віскі»

морозиво з віскі

Інгредієнти: 

  • 500 мл вершків (33% жирності)
  • 200 г цукру
  • 4 яєчні жовтки
  • 50 мл віскі (бурбону або ірландського)
  • 100 г темного шоколаду (не менше 70% какао)
  • 100 г готового брауні або шоколадного печива, поламаного на шматочки

Приготування: 

Жовтки збити з цукром до білої пишної маси. Вершки нагріти до гарячого стану, але не доводити до кипіння. Тонкою цівкою ввести гарячі вершки в жовткову масу, постійно помішуючи. Повернути суміш на повільний вогонь і, постійно помішуючи, довести до загустіння (маса повинна обволікати ложку). Не кип'ятити! Зняти з вогню, додати дрібно нарізаний шоколад і перемішати до повного розчинення. Охолодити суміш до кімнатної температури, потім додати віскі і ретельно перемішати. Перелити масу в контейнер і поставити в морозильну камеру. Кожні 30-40 хвилин діставати і перемішувати виделкою або міксером протягом 2-3 годин, поки морозиво не стане густим. За 30 хвилин до повного замерзання додати шматочки брауні або печива і знову перемішати. Залишити в морозильнику до повного замерзання (близько 6-8 годин).

Морозиво «Кавовий бадьорий ранок»

морозиво з кавою

Інгредієнти: 

  • 400 мл вершків (33% жирності)
  • 150 г згущеного молока
  • 50 мл міцної кави (еспресо або американо), охолодженої
  • 2 ст.л. кавового лікеру (за бажанням)
  • 2 ст.л. кавових зерен у шоколаді (для прикраси)

Приготування: 

Вершки добре охолодити. Збити їх міксером до стійких піків. Тонкою цівкою влити згущене молоко, продовжуючи збивати на низькій швидкості. Додати охолоджену каву та кавовий лікер, обережно перемішати лопаткою. Перелити масу в контейнер і поставити в морозильну камеру. Кожні 30-40 хвилин перемішувати морозиво протягом 2-3 годин, щоб уникнути утворення кристалів льоду. Перед подачею посипати кавовими зернами в шоколаді.

Морозиво «Солона карамель з беконом» (для найсміливіших!)

морозиво з беконом

Інгредієнти: 

  • 500 мл вершків (33% жирності)
  • 150 г цукру
  • 4 яєчні жовтки
  • 100 г цукру для карамелі
  • 50 г вершкового масла
  • 1/2 ч.л. морської солі
  • 50 г обсмаженого хрусткого бекону, подрібненого

Приготування: 

Карамель: У каструлі з товстим дном розтопити 100 г цукру на середньому вогні до золотистого кольору. Додати вершкове масло і перемішати. Обережно влити 50 мл вершків (від загальної кількості) і швидко перемішати до однорідності. Додати морську сіль. Охолодити.

Основа морозива: Жовтки збити з 150 г цукру до білої пишної маси. Решту вершків нагріти до гарячого стану, але не доводити до кипіння. Тонкою цівкою ввести гарячі вершки в жовткову масу, постійно помішуючи. Повернути суміш на повільний вогонь і, постійно помішуючи, довести до загустіння. Зняти з вогню, додати охолоджену солону карамель і ретельно перемішати. Охолодити масу. Перелити в контейнер і поставити в морозильну камеру. Кожні 30-40 хвилин перемішувати протягом 2-3 годин. За 30 хвилин до повного замерзання додати подрібнений хрусткий бекон і знову перемішати. Залишити в морозильнику до повного замерзання.

Скуштуйте свій улюблений смак, або ж відважтеся на кулінарний експеримент і приготуйте щось незвичайне. Морозиво – це не просто десерт, це справжнє джерело радості, що об'єднує людей по всьому світу. Смачного!

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Читати більше