«Тополь-М»: характеристики та можливості застосування російської ядерної ракети в Україні

«Тополь-М»: характеристики та можливості застосування російської ядерної ракети в Україні
Поширити в соціальних мережах:

Залякувати усіх ядерною зброєю – це улюблена забавка кремля…

Залякувати усіх ядерною зброєю – це улюблена забавка кремля. Ядерна зброя вже давно не є для росіян чимось, на кшталт, фактора запобігання ядерним та неядерним конфліктам. Це, скоріш, спосіб маніпуляції та невидимий щит від наслідків своїх діянь. Але це лише поки що…

Олексій Яровий, журналіст Defense Express для Espreso.tv розповів про російську ядерну ракету «Тополь-М», а також зробив висновки щодо можливості її застосування в Україні.

РК «Тополь-М» розроблений у Московському інституті теплотехніки на базі РГРК «Тополь» (та для його заміни), випускав ракети Воткінський завод. Позначення РК – РТ-2ПМ2, індекс ракети РГРК 15П155 (ракети з ШПУ –15П165), код СНО РС-12М2.

Ракети мають мінометний старт. Твердопаливний двигун дозволяє набирати швидкість швидше за попередні типи ракет СРСР того ж класу. Це ускладнює їх перехоплення засобами ПРО на активній ділянці польоту.

Дальність пуску МБР 11-12 тис. км, ГЧ, що відокремлюється, несе 1 термоядерний боєзаряд  у 1 Мт. Система наведення – автономна інерційна на базі БЦРК, вірогідне кругове відхилення (ВКВ) ГЧ 150-200 м. ГЧ дозволяє вражати будь-які малогабаритні високоміцні стратегічні цілі (КП, вузли зв'язку, сховища боєприпасів).

Комплекс засобів подолання ПРО (КЗП ПРО) має пасивні та активні хибні цілі, засоби змінення показників ГЧ. Останні складаються з радіопоглинаючого покриття, генераторів активних радіоперешкод, джерел інфрачервоного випромінювання з натрієво-літієвою сумішшю, дипольних відбивачів. Десятки допоміжних двигунів корекції, прилади та механізми керування дозволяють ракеті здійснювати маневри на траєкторії, ускладнюючи її перехоплення на активній ділянці.

«Ракета РК «Тополь-М», у принципі, може знищити велике місто в Україні та заразити радіацією значну територію, але ці ракети призначені лише для стратегічного ядерного стримування США – каже Олексій Яровий – Система національної ПРО США призначена для перехоплення одиночних МБР та захисту від їх випадкових чи несанкціонованих пусків, а також від недосконалих ракет КНДР та Ірану. МБР РК «Тополь-М», у принципі, можуть бути нею перехоплені, але кількість та частка збитих ракет будуть дуже низькими. Наземний комплекс ПРО США GBMD для перехоплення МБР на середній ділянці траєкторії має лише 44 ШПУ протиракет GBI. До того ж КЗП ПРО ракет «Тополь-М» дуже ускладнює перехоплення. Щодо загроз Кремля застосувати ядерну зброю проти України, то це лише загрози, та ймовірність такого мізерно мала».

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Фільм про Трампа та нова робота Йоргоса Лантімоса: Каннський кінофестиваль оголосив цьогорічну програму
Фільм про Трампа та нова робота Йоргоса Лантімоса: Каннський кінофестиваль оголосив цьогорічну програму

77 Каннський кінофестиваль оголосив свою програму. Київстар ТБ зібрала найважливіше…

Кремль настільки боїться викрадених ним українських дітей, що створив окремий орган контролю над ними
Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?
Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?

Вони жили неподалік від стабільних водойм та відкритих середовищ, що свідчить…

За кадром детективів: як судмедекспертиза у кіно відрізняється від реальності?
В Туреччині знайшли рідкісний римський саркофаг зі знаком «мальтійського хреста»
Читати більше