ТОП-5 успішних українських старт-апів

ТОП-5 успішних українських старт-апів
Поширити в соціальних мережах:

Перший в світі їстівний еко-пластик, надшвидкий охолоджувач чи найбільший у світі дрон – українцям є чим здивувати світ!

  • Їстівний посуд, який може замінити шкідливий пластик

Одноразові стаканчики, які не шкодять довкіллю, екопакети, які легко розкладаються у ґрунті, поліетилен, який може стати добривом для рослин. Завдяки своїм винаходам науковець Сумського агроуніверситету Дмитро Бідюк зазнав світової слави. Його проект на конкурсі університетських стартапів у Данії виборов перше місце. Хоча конкуренція була дуже жорсткою: 65 команд із усього світу.

Починалося все з університетської лабораторії. Під час експериментів Дмитро Бідюк помітив, як випадково розплавлена крапля харчових полісахаридів перетворюється на плівку. Саме з цієї плівки він виготовив мармеладні соломинки, білкові стаканчики та  пакети, що можна їсти разом із бутербродами.

На очах у глядачів Спецкору на 2+2 науковець ще місяць тому сам їв шматочок пакету та пригощав журналістів. Він довів: його винахід цілком безпечний і тепер прагне, аби ним користувалися й інші. Після перемоги на міжнародному конкурсі вірить: це вдасться. Проектом їстівного пластику вже зацікавилися відомі світові компанії.

  • Пристрій, який зберігає всі паролі

Перевірити електронну пошту, зайти в соціальні мережі та навіть відімкнути двері в свою квартиру чи офіс просто натиснувши кнопку – усе це можна зробити за допомогою одного пристрою, винайденого українцями.
Записати усі хитромудрі паролі на маленький брелок можна через спеціальну програму на комп’ютері. А далі – тисни на кнопку і отримуй результат. Інформацію на маленькому винаході надійно захищено, ви можете дистанційно заблокувати пристрій, у разі втрати, та стерти усі дані.

Працювати такий ґаджет без заміни батарейок може шість місяців. І коштує він трохи більше тисячі гривень.

Тепер розробники займаються наступним винаходом: вдосконаленим браслетом, що зберігатиме усі паролі та ключі. Він має вбудований датчик, який розпізнає вашу шкіру. Коли ви вдягаєте його на руку – браслет активується, коли знімаєте – блокується.

  • Екологічний 3D-принтер для друку керамічних предметів

Унікальний український керамічний 3D-принтер може друкувати побутові предмети (чашки, статуетки) та форми для виготовлення складних деталей. Це особливо корисно у космічній та автомобільних галузях. Виготовлення керамічної форми забирає лише кілька годин. Стара ж технологія ручного ліплення вимагає від одного до трьох тижнів.

Технологія друку керамічних предметів цілковито українське ноу-хау. Сировина. процес друку та подальшої обробки – усе вигадали українці. Навіть основний матеріал – глиняний порошок – виготовляють на Донеччині у Слов’янську.

  • Чотириметровий дрон

Найбільший у світі дрон для сільського господарства розробили українські винахідники. Все почалося ще чотири роки тому. Саме тоді команда волонтерів об’єдналася для допомоги військовим на Сході країни. 

Професійні інженери, технологи, програмісти тоді ще й уявити не могли, що створять найбільший квадрокоптер у світі. Невдовзі літальному апарату знайшли застосування і у мирному небі. Його перетворили на гігантський оприскувач полів. За один день він може обробити площу у 500 гектарів. При цьому, керувати ним може навіть дитина.

Максимальна швидкість дрона – 110 кілометрів за годину. Вага, яку може взяти на борт – 15 кілограмів. Коли закінчується запас гербіцидів чи сідає акумулятор, коптер автоматично повертається до місця старту.

  • Надшвидкий охолоджувач напоїв

Для того, щоб втамувати спрагу холодним напоєм, вам доведеться почекати, поки він охолоне у холодильнику. Українські розробники вигадали розумний ґаджет, який робить це дуже швидко.

Зробити газовану содову чи пиво крижаним за п’ять хвилин, а вино усього за хвилину під силу новенькому пристрою.

Новий винахід вже активно тестують в Україні, та є сподівання, що вітчизняна розробка з’явіться і в Європі. Принаймні країни виробники найвідоміших марок вин вже зацікавились цим охолоджувачем.


Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше