ТОП-5 мікробів, що живуть у кондиціонері

ТОП-5 мікробів, що живуть у кондиціонері
Поширити в соціальних мережах:

Вологе середовище кондиціонера саме те що треба для розмноження різноманітних вірусів та бактерій. Ми зібрали рейтинг небезпечних мікроорганізмів, що можуть жити у вашому приладі.

  • Легіонела або Legionella pneumophila

Розмножується ця бактерія при досить високих температурах – від 40 до 60 градусів. Тому хворобу легіонельоз, яку вона викликає, відносять до сезонних. І підчепити її можна фактично у будь-якій країні. А все тому що легіонела активно розмножується у централізованих системах кондиціонування повітря – такі сьогодні є практично у всіх сучасних готелях світу.
Відомий випадок захворювання легіонельозом трапився в липні 1976 року. Тоді Legionella pneumophila  підкосила 221 американського солдата. Це трапилося за декілька днів після чергового з’їзду Американського легіону. За своїми симптомами захворювання дуже нагадувало пневмонію, але починалося більш гостро і протікало важче. В результаті, 34 людини загинули. Збудників захворювання виявили лише через рік у… вентиляційній системі готелю, де проживали солдати. 

  • Стрептокок або Streptococcus 

Як і кишкова паличка, стрептокок завжди є в організмі людини. Проте коли бактерій стає занадто багато, починається біль у горлі, вусі, гнійний присмак у роті, підіймається температура тіла, болять м'язи, суглоби. І хоч переносником стрептококової інфекції є людина, бактерія легко потрапить у ваш кондиціонер. Для цього хворому варто лише покашляти чи попчихати поруч з пристроєм. Заражене повітря тут же осяде на фільтрі. А при наступному  використанні кондиціонера, ця «гримуча суміш» легко потрапить на легені. 

  • Стафілокок або Staphylococcus aureus

Одним із найнебезпечніших видів цієї бактерії є золотистий стафілокок. З ним спокійно живуть 70-80% населення планети. Проте, коли імунна система ослаблена, бактерія атакує: починається біль у горлі, нежить, невеликий кашель та підвищення температури до 37 градусів. Стафілокок може викликати понад 100 різноманітних захворювань, серед яких ангіна й  запалення легень. Заразитися дуже легко: через повітря поблизу хворої людини. Особливо остерігатися потрібно системи вентиляції та кондиціонера – адже вони розповсюджують бактерії стафілококу по всьому приміщенню. 

  • Грибок

У резервуарах кондиціонера накопичується конденсат. А коли туди потрапляє ще й пил – з’являється пліснява.  Спори грибка можуть розростатися на турбіні пристрою: вона проганяє повітря по всьому приміщенню. Грибок пригнічує імунну систему, викликає втому і навіть легеневі захворювання.  А якщо кондиціонер працює на кухні, то знайте: часточки жиру від приготованої їжі потрапляють на його фільтр. Там осідає і шерсть від домашніх улюбленців та ворс із килимів. Усе це – прекрасний ґрунт для розмноження грибка, який викликає алергію, астму, проблеми із диханням і навіть онкологічні захворювання.

  • Гострі респіраторні вірусні інфекції

У 1997 році європейські дослідники почали вивчати так званий «офісний синдром». Для цього залучили майже 800 працівників із офісів , облаштованих кондиціонерами, та офісів, де приміщення просто провітрюють. Результати вразили: там, де є кондиціонер люди у 2,5 рази частіше хворіють на ГРВІ. Дослідники пояснюють:  причинами захворювання могли стати брудні фільтри у кондиціонері  та різкі перепади температур - в таких випадках, наші пори здатні абсорбувати більше вірусів та бактерій, які живуть у повітрі. Погіршує ситуацію й те, що багато людей переносять хворобу на ногах. Кондиціонер, який просто охолоджує та циркулює повітря, підхоплює віруси, бактерії й розносить їх по всьому приміщенню. 

  • Віруси в кондиціонері автомобіля

Багатьом власникам автомобілів знайомий неприємний «підвальний» запах, який виникає у перші хвилини роботи кондиціонера. Причина цьому – наліт на поверхні випарника. Поки кондиціонер залишається вимкненим, температура на його поверхні підвищується. 

Бруд, який потрапив у вологе середовище кондиціонера, починає розкладатися. Разом із осілим на поверхні пристрою пилом, розмножуються і різноманітні бактерії. Це і кислотостійкі бацили, грибки, і ліпофільні віруси, що викликають герпес та грип. Перш ніж потрапити в легені, повітря проходить через брудний фільтр і насичується там канцерогенами та небезпечними мікроорганізмами. Звідси маємо часті хвороби та слабкий імунітет. 

  • Як дізнатися, що ваш кондиціонер – небезпечний?

під час перших хвилин роботи з’являється неприємний запах, разом з повітрям виходить пил;

під час роботи кондиціонера доносяться неприємні звуки: шум, тріскіт – це може означати, що фільтр забився;

із повітропроводів кондиціонера крапає вода – це означає, що забилися трубопроводи, а отже, резервуар кондиціонера переповнений і в ньому розмножуються мікроорганізми.

  • Як вберегти себе та свій кондиціонер від мікробів?

при покупці пристрою, поцікавтеся системою очищення: чи знешкоджуються мікроорганізми, які потрапляють на фільтр;

самостійно очищуйте кондиціонер вдома – фахівці радять робити це щомісяця. Для того, аби самотужки почистити кондиціонер потрібно: зняти фільтр, пропилососити внутрішній блок кондиціонера, промити фільтр і ретельно висушити його перед встановленням;

раз на півроку викликайте майстра – він проведе огляд кондиціонера та очистить радіатор, турбіну та решту складніших деталей від бруду;

під час сезонних захворювань промивайте фільтр та стінки кондиціонера антибактеріальними засобами;

після тривалого «простою» обов'язково очищуйте кондиціонер перед першим увімкненням: так ви не вдихатимете цілий коктейль із пилу, грибку та мікробів, що осів на кондиціонері за тривалий час;

провітрюйте приміщення: звичайні спліт-системи не беруть свіже повітря знадвору, а просто охолоджують його. Тому хоча б 15-20 хвилин на годину вимикайте кондиціонер та відчиняйте вікно.
Олексій Душка та команда "Території обману" розповідають як доглядати за своїм кондиціонером.


Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше