Топ 4 святкувань Нового року в Європі: від плавання в крижаному морі до поїдання «поліна»

Топ 4 святкувань Нового року в Європі: від плавання в крижаному морі до поїдання «поліна»
Поширити в соціальних мережах:

Запам'ятовуємо найнезвичайніші традиції…

Пандемія внесла корективи у плани багатьох із нас. І якщо цей Новий рік ми знову вимушені зустрічати вдома, то на майбутнє варто запам'ятати кілька яскравих місць по всій Європі: там просто необхідно побувати хоча б раз у житті, щоб відчути справжнє свято.

Едінбург, Шотландія

Нам звично чути стереотип про те, що у Західній Європі люди приділяють більше уваги Різдву, ніж Новому року. Розвіяти цей міф допоможуть браві шотландці. В Единбурзі свято Нового року навіть називається по-особливому – Хогманей, і триває цілих чотири дні: з 29 грудня по 1 січня.

Жителі та гості шотландської столиці проходять веселою ходою із запаленими смолоскипами вулицями міста, а потім влаштовують барвисте фаєр-шоу. У ці дні існує цікава новорічна традиція: перший гість на порозі будинку зобов'язаний подарувати символічний подарунок, який забезпечить удачу господарям наступного року.

Рейк'явік, Ісландія

Площа перед однією з найкрасивіших у Європі церкв Хатльгрімскіркья у новорічну ніч перетворюється на справжнє поле битви: над головами гостей та жителів Рейк'явіка вибухають сотні тисяч феєрверків. Тут так люблять піротехніку, що держава виділяє сотні мільйонів крон на святкові вибухи.

Справа в тому, що ця традиція в ісландців не просто так. Частина коштів з продажу піротехніки йде на підтримку пошуково-рятувальних груп ICE-SAR, а самі феєрверки в країні цілий рік під забороною. Купити їх можна лише у святковий тиждень, тому ісландці відриваються у Новий рік на повну: нічне небо освітлюється тисячами різнокольорових вогнів.

Гаага, Нідерланди

Приморське містечко Гаага відоме не лише міжнародними судами, а й цікавою традицією, яка щороку об'єднує нідерландців та гостей країни. Називається вона Nieuwjaarsduik – це масові купання 1 січня у Північному морі.

У 1960 році місцевий клуб з плавання організував масовий заплив: він повинен був символізувати очищення перед роком. З того часу купання стали традицією і щорічно проводяться на березі крижаного моря.

Прованс, Франція

В історичній французькій області Прованс на Новий рік все ще переважають давні язичницькі традиції. Цілий рік провансальці заготовляють «святкове поліно», яке у свято має бути спалено – само собою, в ім'я очищення будинку перед роком, щоб захистити його від витівок нечистої сили.

Але зараз ця традиція дотримується лише у маленькому регіоні. По всій Франції перед Новим роком заготовляють інше «різдвяне поліно» – бісквітний торт, який завдяки шоколадному крему нагадує колоду.

Фото: wikimedia commons

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше