Смішно і страшно: 10 найбільш дивних фобій

Смішно і страшно: 10 найбільш дивних фобій
pixabay.com
Поширити в соціальних мережах:

У страху очі великі? Ні, великими вони будуть у вас – від подиву, що такі фобії існують!

У кожного з нас свої неповторні емоції, думки, характер. І страхи. Якщо вам заважає страх висоти чи павуків, ви мусите прочитати цей матеріал. Про ці фобії ви б і подумати не могли! Чи, можливо, ви помічали щось подібне в собі?

1. КСАНТОФОБІЯ

Якщо ви впадаєте в паніку перед тим, як з’їсте апельсин – можливо, ви ксантофоб. Ця фобія є ніщо інше, як страх жовтого кольору. За підрахунками вчених, ним страждають не більше 5% населення. Проте уявіть, наскільки це ускладнює життя!

2. МАГЕЙРОКОФОБІЯ

Якщо дівчина навідріз відмовляється варити вам борщі, не поспішайте на неї ображатися чи звинувачувати у профнепридатності. По-перше, ми живемо у прогресивному світі, де кожен обирає самостійно, що йому робити – куховарити чи гроші заробляти. По-друге, у коханої може бути проста магейрокофобія – страх готувати їжу. У такому разі навіть зварити яйце для неї – це нестерпне випробування.

3. КУМПУНОФОБІЯ

Відносно рідка фобія, проте дуже дивна. Кумпунофоби відчувають ірраціональний страх ґудзиків, оминають одяг із таким елементом і тим більше ніколи їх не пришивають.

4. ДЕКСТРОФОБІЯ

Декстрофоби страшенно бояться предметів, що знаходяться праворуч від них. Вони не дивляться праворуч, не беруть до рук речі, що лежать праворуч і майже не користуються правою рукою. Аналогічно є страх предметів, що знаходяться ліворуч – лівофобія.

5. ГЕЛІОФОБІЯ

Мода на засмагу зникає – і все через високу шкоду ультрафіолету для шкіри людини. Знаєте, хто зрадів цьому найбільше? Геліофоби. Адже вони панічно бояться сонячних променів. Геліофоб зробить усе можливе, аби зайвий раз не вийти на сонце.

6. НУМЕРОФОБІЯ

Це тотальний страх перед певним числом. Люди, що страждають такою фобією, всіляко уникають поверхів, номерів у готелях, автобусів чи ряду в кінотеатрі з небажаною цифрою.

Можливо, серед ваших знайомих є ті, хто терпіти не можуть число 13, приписують йому диявольський вплив і уникають його усіма способами? Вітаємо, це легка форма нумерофобії. А в лондонському ресторані Савой, якщо за столом збирається 13 людей, офіціант ставить ще один стілець, саджає в нього скульптуру чорного кота, пов’язує йому на шию серветку та виставляє перед ним ті ж страви й напої, що замовили інші.

7. ЕРГОФОБІЯ

Люди, що страждають ергофобією, терпіти не можуть працювати. Не плутати з лінощами! Ергофоби бояться кожного нового виду діяльності і завжди віддадуть перевагу будь-якому заняттю, окрім роботи.

Зазвичай така фобія спостерігається у людей, що не досягають успіхів у тому, чим займаються. І врешті-решт у них розвивається неприязнь до свого робочого місця.

8. КАТІСОФОБІЯ

Якщо ви не можете не хвилюватися, коли вам потрібно банально присісти – у вас катісофобія. Це потужний страх сидіти. Часто він виникає через неприємні больові відчуття внаслідок хвороб.

Ще одна причина виникнення катісофобії – покарання в дитинстві. Якщо батьки часто змушували дитину сидіти на одному місці через її проступок – негативні асоціації, імовірно, примандрують з нею і в доросле життя.

9. ТРИХОФОБІЯ

Коли ми говоримо про фобії, що ускладнюють життя, гріх не згадати трихофобію – страх перед волоссям. Трихофоби відчувають страшенну відразу до розкиданого волосся й панічно бояться шерсті тварин. Шевелюра на гребінці неминуче викликає у них нудоту. А волосина, знайдена в тарілці, може призвести до депресії та безсоння.

10. ФАГОФОБІЯ

Є люди, що відчувають шалений страх перед ковтанням. Частіше за все вони бояться вдавитися їжею. Також такий психологічний невроз виникає у тих, хто часто хворіє на ангіну і т. п. 

 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Під маскою пропаганди» розкриє деталі методів «Фургон з оркестром» та «Багаторазове повторення»
Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки
Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки

Новітні розробки дозволяють не лише відновити функціональність втрачених кінцівок, але й…

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

Читати більше