«Слава Україні»: як виникло гасло, за яке росіяни вбивають відважних українців?

«Слава Україні»: як виникло гасло, за яке росіяни вбивають відважних українців?
Поширити в соціальних мережах:

Днями увесь цивілізований світ сколихнуло відео розстрілу рашистами українського військового…

Героя стратили за те, що він українець і не побоявся сказати гасло вільного народу – «Слава Україні!». Гасло, яке об’єднує всіх українців, з яким наші захисники боронять рідну землю, та за яке, на жаль, вбивають, варте того, щоб про нього говорили. З цим гаслом на вустах українці жили і боролися проти агресії вже понад два століття. За нього вмирали і, на жаль, вмирають і досі. Кому ж належить вислів «Слава Україні» і де вперше він почав використовуватися?

Вперше гасло «Слава Україні» з відповіддю «По всій землі слава!» використовувалося ще в середовищі харківської української студентської громади у кінці 19 століття.

Студенти з Харкова і стали у 1900 році засновниками першої політичної партії на Наддніпрянщині – Революційної української партії. Перше відоме згадування гасла пов’язане саме із цим середовищем.

У 1917 році в Києві розгорнулася Українська революція. На мітингах у різних регіонах на гасло «Хай живе автономія України» відповідали «Слава! Слава Україні!».

Чорні козаки УНР віталися «Слава Україні!» - «Козакам Слава!». Представники самопроголошеної республіки на території сучасної Черкаської області, так звані «холодноярівці», казали – «Слава Україні!» - «Україні Слава!». У 1920 році вітання «Слава Україні!» також було офіційно затверджено в Армії УНР.

Вислів і відповідь «Слава Україні!» - «Героям Слава» вигадали у «Легії українських націоналістів» вже у другій половині 20-го століття. Згодом гасло почали використовувати в ОУН – його офіційно затвердили у 1941 році, однак совєцька влада заборонила його використовувати, намагаючись придушити повстанських рух в Україні.

З часів боротьби за незалежність України 1989-1991 рр гасло стає популярним серед студентства, творчої та культурної інтелігенції. Під час Революції на граніті гасло стає одним з основних привітань її учасників. За час Незалежності набуло популярності по всій Україні з часів Помаранчевої революції, Революції Гідності, а згодом і під час проведення АТО на Донбасі.

Під час російської збройної агресії проти України гасло отримало поширення в Українському війську. 5 лютого 2018 року уряд України вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №7549, яким запропонував встановити гасло «Слава Україні! – Героям Слава!» як офіційне вітання військових ЗСУ.

За ці слова російськи агресори вбивають нас і досі. Відео з українським Героєм, останні слова якого були «Слава Україні!», - прямий доказ того, як окупанти вбивають нас за наші незламність і волю до свободи.

Тому нехай гримить, нехай шириться і далі: «Слава Україні! Героям Слава! Слава нації! Смерть ворогам!».

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше