Що робити, якщо розбився ртутний термометр?

Що робити, якщо розбився ртутний термометр?
Поширити в соціальних мережах:

У домі кожного з нас є тіолова отрута. Іншими словами – ртуть. Чи справді вона небезпечна для нашого життя і що робити, якщо ви розбили ртутний термометр – з’ясовувала редакція сайту 2+2.

Ртуть – це один з металів, який у звичайних умовах перебуває в рідкому стані. Кристалізується він лише при -39℃. Що ж відбувається, якщо термометр розбивається в кімнаті? Ртуть починає випаровуватися. Це і є головною небезпекою для людини. Кількість ртуті в термометрі складає від 1 до 2 грамів, залежно від країни виробника. Це не так багато, аби нанести значну шкоду організму. Але якщо ртуть вчасно не прибрати або її кульки закотяться десь під плінтус – можна отруїтися важкими металами. Саме тому її треба оперативно зібрати.

Як правильно прибрати ртуть?

  • Ізолюйте приміщення. Мобілізуйте всі сили й оперативно виведіть усіх із кімнати. У першу чергу, домашніх улюбленців і дітей – якщо є.
  • Зачиніть двері. Отруєне повітря не повинно розповсюджуватися по іншим кімнатам.
  • Відчиніть вікна. У кімнату має потрапляти свіже повітря. Але слідкуйте, аби не було протягу, бо разом з ним ртуть потрапить в інші приміщення. Якщо відчуваєте, що «вітер гуляє підлогою» – покладіть під дверима вологу ганчірку, змочену розчином «Білизни» або марганцівки.
  • Кондиціонер. Якщо у кімнаті є кондиціонер, зробіть температуру 16-18℃: чим вища температура у кімнаті, тим інтенсивніше випаровується метал.
  • Пов’язка, бахіли, гумові рукавички. Одягніть швиденько всі ці аксесуари, щоб мінімізувати контакт із отруйною речовиною.
  • Ліхтарик. Вмикайте й уважно оглядайте кімнату! Кульки ртуті дуже добре котяться по будь-якій поверхні. А раптом якісь з них затаїлися під столом чи диваном, або ще гірше – прилипли до ворсинок килиму.
  • Тактика. Операцію по збору почніть з найбільших кульок – треба встигнути, щоб вони не розділилися на менші. Для цього озбройтеся шприцом, звичайним аркушем паперу або грушею-спринцівкою. З меншими частинками легко розбереться липка стрічка, лейкопластир, скотчем або змочена олією газета. Щоб не рознести ртуть по всьому приміщенню, почніть її збирати від входу та стін до центру кімнати.
  • Куди збирати. Поки ви проводите всю спец-операцію, нехай ваш асистент (дружина, дівчина, друг, мама) приготують «саркофаг» для ртуті. Для цього підійде звичайна банка з холодною водою, розчином марганцівки або з уже знайомим відбілювачем. Як тільки залишки термометра і кульки метала будуть героїчно зібрані – опустіть їх в банку та щільно закрийте кришкою.
  • Прибирання. Здавалося б, усе! Але де там?! Кімнату треба продезінфікувати. Змішайте воду з марганцівкою або мильно-содовою сумішшю – і вперед танцювати зі шваброю: ретельно промийте підлогу, особливо уважними будьте під меблями. Не забудьте також про черевики – на них легко могли лишитися часточки металу.
  • Карантин. Процедуру вологого прибирання й провітрювання кімнати доведеться повторити. Упродовж наступних 7 днів. У цей час бажано не проводити час в приміщенні.
  • Утилізація. Ваша місія майже виконана! Лишилося лише знищити ртуть. Але це вже робота МНС. Зателефонуйте за номером у вашому місті або зверніться у чергове відділення ДСНС вашого міста. Розуміємо, не хочеться брати на себе всі ці клопоти. Але якщо викинути ртуть на смітник – банка може розбитися, а метал почне випаровуватися й труїти навколишнє середовище.
  • Потурбуйтеся про себе. Тепер про вас! Щоб уникнути отруєння, пийте побільше води, молока та чаю – це допоможе якнайшвидше вивести токсини з організму. Якщо ж стан ваш геть кепський: ви відчуваєте нудоту – негайно випийте сорбент. При гострому отруєнні терміново звертайтеся до лікаря.


Важливо!

Навіть 2 грами ртуті можуть бути смертельними, якщо:

  • Речовина потрапила на м’яку, ворсисту поверхню або у щілини. Метал складно визбирати з таких поверхностей, тому як не шкода, а такі речі доведеться віддати у хімчистку або утилізувати. Якщо ртуть закотилася під плінтус або у щілини паркету – розберіть їх, знайдіть залишки речовини і промийте поверхні. Краще так, ніж робити капітальний ремонт;
  • Ртуть по всій квартирі рознесли домашні улюбленці й речовину вчасно не прибрали;
  • Людина (найчастіше дитина) проковтнула ртуть. Медики розповідають, що ртуть у кишковому тракті менш небезпечна за ту, що потрапила у легені. На наступний день вона може спокійно вийти разом з походом у туалет. Утім експериментувати не варто – краще одразу викликати швидку.

Що не можна робити, якщо розлилася ртуть:

  • Категорично заборонено збирати ртуть пилососом або віником – це лише полегшує випаровування речовини. Віник подрібнить більші краплі металу, а пилосос потім доведеться викинути.
  • Не викидайте ртуть у смітник, сміттєпровід або каналізацію.
  • Не періть одяг, який контактував із ртуттю – інакше ризикуєте оселити часточки металу в пральній машині. Краще візьміть одяг у пакет і також віддайте на утилізацію.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
Читати більше