Рідкісне християнське татуювання на середньовічному тілі: антропологи зробили незвичайне відкриття на півночі Судану

Рідкісне християнське татуювання на середньовічному тілі: антропологи зробили незвичайне відкриття на півночі Судану
Поширити в соціальних мережах:

Пофарбоване тіло було знайдене під час археологічної експедиції…

Сотні років тому в Нубії, на півночі Судану, християни використовували бодіарт як вираз своєї віри та поклоніння Ісусові Христу. Незвичайне християнське татуювання було нещодавно виявлене на тілі людини, похованої в середньовічний період, що свідчить про давній і глибокий зв'язок Африки з християнством, пише видання Iflscience.

Пофарбоване тіло було знайдене під час археологічної експедиції, яка проводилася з 2012 по 2018 роки на території монастиря Газалі в пустелі Баюда на півночі Судану. Цей християнський монастир був збудований приблизно в 7 столітті нашої ери і існував протягом приблизно 600 років. Монастир і навколишні кладовища містили сотні могил середньовічного періоду.

У новому проекті археологи з Польського центру середземноморської археології при Варшавському університеті та Університету Пердью провели фотодокументацію тіл, які були поховані на цьому історичному місці. Незвичайне відкриття зробив один із дослідників, коли виявив татуювання на правій нозі одного з похованих.

«Коли я працювала над колекцією Газалі, було несподіванкою раптом побачити те, що виглядало як татуювання. Спочатку я не була впевнена, але, коли зображення було оброблено, татуювання стало чітко видно, і будь-які початкові сумніви зникли», - розповіла Карі А. Гілболт, кандидат антропології в Університеті Пердью, яка цікавиться стародавньою практикою татуювання.

На цьому татуюванні зображені христограма і пара грецьких літер. Христограма – це релігійний символ, створений шляхом поєднання грецьких літер «chi» і «rho» для створення абревіатури імені Христа. Поруч із цим символом можна побачити слабкі натяки на першу та останню літери грецького алфавіту, «альфа» і «омега» що виражає християнську віру в те, що Бог є початком і кінцем усього.

Нубія – історичний регіон на північному сході Африки, який включає в себе північний Судан і південний Єгипет. Цей регіон має давню і глибоку історію християнства, яка налічує понад два тисячоліття. Християнство прийшло до Нубії вже в першому столітті н.е., завдяки її географічному розташуванню та торговим маршрутам, які проходили через регіон.

Християнська віра глибоко укоренилася в Судані до кінця 6 століття н.е. під час існування християнського королівства Макурія, і залишалася домінуючою релігією в цьому регіоні протягом століть, до поширення ісламу.

Історичні докази татуювань знайдені по всій Нубії, але фізичних залишків небагато через руйнування людської шкіри з плином часу. Декілька муміфікованих тіл було знайдено з татуюваннями, і деякі з найпереконливіших доказів можна побачити на художніх витворах, де зображені жінки, які прикрашені татуюваннями.

Більшість цих доказів датуються раннім періодом, до появи християнства, тому татуювання з християнськими символами рідко зустрічаються. Виявлення такого християнського татуювання в монастирі Газалі викликає багато питань стосовно практики татуювань та вираження віри в середньовічній Нубії. Це свідчить про глибокі зв'язки християнства з африканським континентом і його неперервну історію в цьому регіоні.

Читай також:

Фото: Kari A. Guilbault

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше