Професії, які зникнуть за кілька років

Професії, які зникнуть за кілька років
Поширити в соціальних мережах:

Майже половина всіх сьогоднішніх професій протягом наступних 10 років зникнуть. Чи не настав час змінювати сферу діяльності, дізнавайтесь у добірці!

Розвиток технологій і зміни в способі життя призвели до того, що одні професії з'являються, а інші – поступово зникають. Дослідження, проведене в Оксфордському університеті, показало, що майже половина всіх сьогоднішніх професій протягом наступних 10 років зникнуть або будуть максимально автоматизовані.

  • Диспетчер таксі

З розвитком технологій і GPS-навігації, людина з легкістю може викликати собі транспорт, не вдаючись до послуг диспетчера. Щоб розвивати свій бізнес, майже всі служби таксі розробили спеціальні додатки, де автоматизовано більшість процесів: розрахунок вартості поїздки, фільтр по вибору авто, відстрочка виклику. Крім того, оплатити поїздку можна банківською картою за допомогою того ж додатка. Диспетчери таксі сьогодні виконують, скоріше, допоміжну функцію, а незабаром і зовсім зникнуть.

  • Касир

Нові технології дозволили далеко просунутися в простому процесі здійснення покупок. З появою кас самообслуговування професія продавця роздрібного магазину поступово поступається місцем техніці. Сьогодні каси самообслуговування є тільки в великих торгових мережах, але вже через кілька років вони повністю витіснять звичайних касирів.

  • Листоноша

З появою електронних засобів зв'язку актуальність паперової пошти майже зійшла нанівець. Сьогодні робота листоноші має мало шансів для просування та кар'єрного зростання. Рахунки, повідомлення та судові оповіщення вже приходять за допомогою електронної розсилки. Основною функцією пошти поки залишається відправка посилок, але і тут у неї вже є безліч конкурентів.

  • Водій

Вчені припускають, що такі професії, як водії автобусів і маршруток, незабаром також зникнуть. Уряд Німеччини вже зробив ставку на самохідні вантажівки. Наступне покоління автомобілів Tesla стане повністю автономним і буде пересуватися по виділеній смузі. А вже в найближчому майбутньому пересування по місту буде нагадувати горизонтальний "ліфт": ви просто натискаєте кнопку, а машина везе вас туди, куди вам потрібно.

  • Кондуктори і контролери

Слідом за водіями зникнуть і кондуктори. У деяких містах потяги їздять самі по собі, а плату за проїзд у них з банківських карток зчитують автоматично за допомогою телефонів.

  • Банківський клерк

Менеджери банку, які допомагають оформити кредит, оплатити рахунок або отримати грошовий переказ, поступово замінюються платіжними онлайн-сервісами, за допомогою яких можна здійснити будь-яку банківську операцію. За допомогою спеціальних додатків сьогодні можна відкрити рахунок в банку, відправити гроші в будь-яку країну або оплатити комуналку. Так що банківські службовці – професія, яка скоро теж зникне.

  • Журналіст

Наступають на п'яти роботи і журналістам. В Британії зо три десятки газет вже активно залучають до роботи штучний інтелект. Тамтешнє населення з осені читає статті, наполовину написані роботами. Більше того, створені програмою тексти мають високий рейтинг.

  • Перекладач

Вимиранню цієї професії мимоволі сприяє кожен з нас: кожен раз, коли ви вводите текст в онлайн-перекладач, ви навчаєте штучний інтелект. Якщо ви вказуєте, що слово в реченні неправильно перекладено, комп’ютер запам’ятовує. З кожним таким виправленням він вчиться, а машинний переклад стає все більш досконалим. Google почав застосовувати нейромережі для перекладу в кінці 2016 року – кількість помилок у перекладах текстів скоротилося на 60%.

  • Будівельник

Будівництво вже частково автоматизовано. Будинок вже необов’язково будувати – його можна надрукувати на спеціальному будівельному 3D-принтері. Людина вибирає вподобаний дизайн будинку, натискає одну кнопку і гігантський 3D-принтер друкує необхідні блоки з бетону або іншого матеріалу.

  • Священик

Не поспішайте обурюватися. Звичайно, роботи не зможуть повноцінно замінити священнослужителів, але частково ШІ вже впроваджуються в церкву. За прикладами далеко ходити не треба: у минулому році у Львові створили сервіс для замовлення молитов через інтернет. До того ж, вже кілька років для того, щоб покласти записку в Стіну Плачу, зовсім необов’язково їхати в Єрусалим – достатньо лише залишити своє повідомлення в інтернет-представництві святині.

У 2017 році роботи остаточно захопили світ. На щастя, робота, принаймні поки що, для людей залишається, але чи довго так триватиме – не зрозуміло. Що з цієї тотальної роботизації вийде?

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше