Прийняли за своїх: оборонці Маріуполя розповіли, як їхня колона безперешкодно проїхала два російські блокпости

Прийняли за своїх: оборонці Маріуполя розповіли, як їхня колона безперешкодно проїхала два російські блокпости
Поширити в соціальних мережах:

Розповідь Віктора Руссу, командира мінометного взводу 36-ї бригади морських піхотинців…

Український захисник Віктор Руссу з позивним Симеїз командир мінометного взводу 36-ї бригади морських піхотинців, що обороняли Маріуполь. Його разом з іншими героями обміняли на кума путіна Віктора Медведчука. Він розповів, як ще на початку повномасштабного вторгнення українські захисники проривалися до вже частково окупованого Маріуполя. Вони розробили маршрут довжиною в 11 км у тил ворога аби дістатися до Азовсталі до своїх побратимів.

«Усі розуміли, що це дорога в один кінець — шансу повернутися чи розвернутися на середині не буде. Дати рівний бій ми б також не змогли, адже з озброєння була лише стрілецька зброя», - згадує Віктор.

На той час у захисників України були лише звичайні, неброньовані «Урали», «КрАЗи» і «Козаки». Але не всі були у справному стані:

«Як тільки поїхали, почався артобстріл. Почала літати ворожа авіація — вони «викупили», що ми будемо їхати, але по самому маршруту вже не могли нас знайти — для них це було несподіванкою, що хтось почне в тил до них заходити. Наша машина відстала від колони. Ми загубилися, наш «Урал» повністю розбили. І для того, аби хоч якось їхати далі, ми одного військовослужбовця поклали на капот, щоб був огляд. Потім передній кардан став намертво і ми продовжили на своїх двох».

І хоча подорож була на межі життя та смерті, жоден з бійців не постраждав.

«Прийшли. «Азовці» нас зустріли й питають: «Як ви там йшли? Там же все заміновано!» А ми йдемо — дивимось: там вже «польовка» (кабель, прокладений зв’язок ворога, – ред.) пішла. Питаємо: «Командире, ми точно туди йдемо?» Отак і йшли.

Саме тоді, на початку квітня, всі українці дізналися, що 36-та бригада героїчно прорвалася на «Азовсталь». Проте, за словами морпіха, не для усіх українських захисників шлях до Азовсталі виявився настільки важким. Через дурість російських окупантів, усе командування проїхало російськи блокпости безперешкодно.

«Коли їхала перша колона — це було наше командування на «Козаках» (ми йшли другою), їх кадирівці на блокпостах зупиняють, і наші командири просто: «Прівєт». Вони без особливої прискіпливості одразу махали й пропускали. Усі ж з бородами, в мультикамі, ще й «зетки» на бортах намалювали. І так просто вся колона проїхала. Другий блокпост вже був на мосту. І так само: махнули один одному «Прівєт!» і нумо проїжджати. А потім вже вони, очевидячки, «очухались», і наші в спину чують: «Та це ж чужі!» і давай їм навздогін стріляти, але втекли»

Читайте також:

Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Кремль настільки боїться викрадених ним українських дітей, що створив окремий орган контролю над ними
Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?
Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?

Вони жили неподалік від стабільних водойм та відкритих середовищ, що свідчить…

За кадром детективів: як судмедекспертиза у кіно відрізняється від реальності?
В Туреччині знайшли рідкісний римський саркофаг зі знаком «мальтійського хреста»
Історії військових винаходів: мікрохвильовка розроблялася для військових цілей, але посіла своє місце на кухні
Читати більше