Природні феромони

Природні феромони
Поширити в соціальних мережах:

Як запах може збуджувати?

На відміну від тварин, люди не можуть свідомо визначати привабливість партнера за запахом. Але дослідження вчених говорять про інше – в нашій системі нюху є спеціальні «датчики», які відповідають за зчитування інформації про партнера через запах.

Фото: freepik.com

«Скоріш за все, механізм, який відповідав за те, щоб знайти партнера за запахом, колись існував в людському тілі. Але за багато років еволюції він майже зник» -- коментують вчені.

Для чого нам нюхати партнера?

Складний механізм людського мозку та системи нюху налаштований на те, щоб знайти партнера, генетичний код якого найбільше різниться з нашим. Це – основний закон еволюції: потомство повинно отримати від обох батьків найбільш пристосовані до виживання гени.

Таким чином наш мозок підсвідомо проводить аналіз партнера, з яким ми спілкуємось і посилає нам сигнали про те, подобається нам людина чи ні.

Фото: freepik.com

До такого висновку дійшли американські вчені в Брукліні, після того, як дізнались про цікавий експеримент. Жінкам та чоловікам, що зібрались в одному приміщенні, давали понюхати футболки протилежної статі, в яких учасники експерименту вже встигли прогулятись. Якщо пари збігались, вони могли зустрітись наживо. Експеримент мав приголомшливий успіх: пари, що обирали один одного за запахом, відчували взаємну симпатію в житті. Це стало поштовхом для вчених замислитись над існуванням феромонів у людей.

Фото: freepik.com

Перші спроби дізнатись про «секретне зілля», яке буде привертати увагу жінок або чоловіків з’явились в 70-х роках минулого сторіччя. Саме тоді вчені відкрили мускус, який виділяють самці лося для того, щоб самки, готові до спарювання, могли їх знайти. Схожі речовини знайшли і у макак.

 

Які речовини змушують  людей збуджуватися?

Вчені ще не дійшли до єдиного висновку. Існує думка, що в чоловічому поті є особлива речовина – андростенон.  Більшістю жінок він сприймається як дуже неприємний запах. Але деяким може нагадувати запах ванілі або квітів. Таким чином він може привабити одних дівчат та відлякати інших.

Фото: freepik.com

«Реакція жінок залежить від багатьох факторів, але найбільш значимим буде менструальний цикл. Під час овуляції більшість жінок буде вважати запах приємним» – зауважили експериментатори.

При цьому вчені стверджують: для того, щоб жінка відчула ваш природній запах зовсім не обов’язково приходити на побачення, нехтуючи водними процедурами. Для цього достатньо просто не зловживати одеколоном чи дезодорантом.

Фото: freepik.com

А от що стосується спеціальних парфумів з феромонами – це просто рекламний трюк, адже точно визначити хімічний склад людських феромонів нікому з вчених досі не вдалось.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Реслінг-шоу Backlash France покажуть на Київстар ТБ у вільному доступі: коментуватимуть Бєлкін та Новак
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни

Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Містечко турботи: історія створення в Україні унікального місця для українських пенсіонерів
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Колос»
Читати більше