Піднесені Амбіції України, що впали на Землю – американський журналіст

Піднесені Амбіції України, що впали на Землю – американський журналіст
Поширити в соціальних мережах:

Журналіст видання The New York Times відвідав місця, пов’язані із космічним минулим України і був вражений!

Ознаки космічної ери слави країни всюди, і українці мають намір дотримуватися своїх наукових традицій. Україна колись була життєво важливою частиною радянської космічної програми. Тепер, охоплені війною і шоковані політичними потрясіннями, народ намагається утримати свої наукові традиції.


Журналіст видання відвідав місця, пов’язані із космічним минулим України і був вражений. З чорних сміттєвих мішків та клейкої стрічки Тетяна Ковальчук-Скороходник, з Українського космічного агентства, створила мобільний "планетарій" для дітей. З дірками, зробленими в імпровізованому куполі, вона реконструювала зоряне нічне небо над Україною.

У таборі для дітей-сиріт та дітей переселених з окупованих територій біля Святогорська, вона провела дітям цікаву програму і розповіла про нескінченну кількість зірок та швидкість світла.






А Ірина Харитонова, біолог, спостерігає за експериментом, який розпочався 13 років тому при створенні двох автономних екосистем. Спочатку банки, в яких розміщуються рослини, повинні були бути відправлені в космос, щоб вона та інші вчені могли оцінити його вплив на взаємодію живих організмів. Одна із банок досі зберігається у Національному ботанічному саду. Усередині мох та орхідеї продовжують процвітати в зосередженому вуглекислому газі. Хоча цей експеримент був значною мірою забутий, доктор Харитонова ще мріє, що баночка знайде свій шлях до космічного простору.



Житомир відомий як батьківщина Сергія Корольова, батька радянської космічної програми. У місті є музей, наповнений ностальгічними експонатами, включаючи ракети, вироблені на українських фабриках десятиліттями тому.




Георгій Ульянович Ковальчук працює в обсерваторії Національної академії наук України. Основний телескоп, побудований з німецького обладнання, отриманий після Другої світової війни, був законсервований, і в будівлі тепер знаходиться музей астрономії. Обсерваторія колись керувала ще одним телескопом у Кавказьких горах, а доктор Ковальчук працював там, як астроном більше 20 років. Він створив цей музей після повернення до Києва. Більшості наукових інструментів не вистачало. Доктор Ковальчук замінив одну частину телескопа старовинним радянським фотооб'єктивом.



За матеріалами The New York Times

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше