Завал у шафі: як позбутись непотрібного мотлоху

Завал у шафі: як позбутись непотрібного мотлоху
Поширити в соціальних мережах:

Щоб гардероб став більш функціональним, пропонуємо влаштувати генеральне прибирання. Як організувати це правильно – дізнавайтесь у матеріалі.

Як зробити свій гардероб більш функціональним? Правильно: викинути непотріб і правильно скласти решту речей.

Крок перший – витягнути з гардеробу абсолютно всі речі. Так буде простіше за все визначитися, які з них потрібні, а які – ні. Перебирайте предмети одягу по одному, відкладаючи їх у різні боки в залежності від свого рішення: залишити, віддати або продати, викинути.

Категорії речей, які потрібно викинути

Ці категорії речей повинні назавжди зникнути з вашого гардеробу і ніколи там більше не з'являтися.

  • Зіпсовані речі. Терміновій утилізації підлягає одяг з плямами, дірками, потертостями.
  • Речі, які вам не личать. Іноді нам дарують модні дорогі наряди, які нам зовсім не до лиця. Такий одяг можна продати або віддати в благодійний фонд.
  • Речі, які не підходять за розміром.
  • Речі "на один раз". Роками ми зберігаємо в наших шафах весільні вбрання, костюм з вручення диплома і т.д. Якщо вам шкода розлучатися з подібними речами, то хоча б перемістити їх на антресолі, щоб звільнити в гардеробі місце для нових речей.
  • Дешеві сумки і гаманці.  Аксесуари зі штучних матеріалів, тільки якщо це не якісна екошкіра, не кращим чином підкреслюють твій імідж.
  • Заношене взуття. Як би важко не було розлучатися з улюбленими речами, потертим кросівкам, стоптаним черевикам і туфлям з хиткими каблуками давно пора відправитися у відро для сміття.
  • Туди ж дорога і всім шкарпеткам, які прали сотні разів.
  • Речі з грубими написами. Бунтарський період, який супроводжувався експериментами з пірсингом, волоссям і одягом, вже позаду. Як не крути, але футболки із зазначенням того, куди всім варто йти, дорослим людям навряд чи здадуться смішними.
  • Речі, куплені давно у відпустці.  Гавайський стиль буде доречний на островах, але ви впевнені, що вам коли-небудь знадобляться ті шорти з черепашками?
  • Речі, які постраждали після прання. Деформація тканини, нитки, що стирчать і тьмяний вид – розплата за низьку ціну светра на розпродажі. Інвестуйте в якісні речі і не лінуйтесь читати етикетки з вказівками щодо догляду.
  • Все біле, що вже втратило первісну білизну.
  • В'язані речі з нитками, що стирчать. Якщо светр став нагадувати шкуру дивної тварини, це ще один привід звільнити місце для чогось нового.
  • Підроблені бренди. Вироби, на яких значиться ім'я знаменитого бренду (часом навіть з помилками), можна по дурості дозволити собі в підлітковому віці. Не потрібно намагатися обдурити оточуючих і себе.

Коли чергові штані або футболка викликають сумнів, задавайте собі допоміжні запитання.

"Чи носив я це останній рік?" Якщо річ лежала в шафі, то, швидше за все, вона і далі може пролежати там без діла не один місяць або навіть рік. Краще звільнити місце, а не складати в гардеробі речі, які не потрібні.

"Чи купив би я цю річ зараз?" Уявіть, що в останню подорож ваш багаж з доброю половиною гардеробу загубили і тепер потрібно складати його заново. Купили б ви те, що тримаєте в руках, на заміну втраченого? Якщо відповідь – однозначне "так", значить, річ слід залишити.

"Чи потрібна їй заміна?" Оцініть, в якому стані річ. Якщо на ній плями, зачіпки та інші ознаки поношеності, то краще замінити її на нову.

Коли з сортуванням буде покінчено, займіться спершу тими речами, які було вирішено не залишати. Відправляйте в смітник речі, які непридатні навіть для ганчірки. Ті ж, які ще у гарному стані, можна віддати або продати. А те, що має відправитися назад в гардероб, розкладіть по стопках: верх, брюки, нижня білизна, шкарпетки.

Сезонна міграція

Незважаючи на ретельний відбір і сортування, речей може залишитися непристойно багато. Шафа буде забитою повністю, коли вони повернуться на полиці. Вихід із ситуації є. Приберіть з гардеробу одяг, який не відповідає сезону. Гумові чоботи – в шафу для верхнього одягу. Пуховики та теплі светри упакуйте в вакуумні пакети (щоб не займали багато місця) і заховайте в ящик під ліжком.

Організація простору

Навіть найскромніший за розмірами гардероб при бажанні можна розширити. Задіюйте дверцята і стінки. Підвісні органайзери з секціями та кишенями можна закріпити на дверцятах шафи зсередини. Ще варіант – додати кілька гачків, щоб залишати на них речі, які повинні бути під рукою. На них же, щоб не загубилися, можна вішати шарфи, хустки, ремені та інші дрібниці.

Використовуйте "принцип матрьошки". Валізи і сумки, що зберігаються в гардеробі, допоможуть заощадити місце: в середину можна класти частину речей (наприклад, той ж сезонний одяг) з полиць.

У високих шафах нерідко залишається багато вільного простору над або під штангою для вішалок. Використовуйте його: друга балка дозволить розвісити ще більше речей. Місце на полицях звільниться.

Купуйте спеціальні вішалки. Можна і на одну звичайну вішати по дві або три сорочки відразу. А можна знайти ультратонкі вішалки, які легко вмістяться на штанзі будь-якої довжини. Інший варіант – багатоярусні вішалки з чохлами, які готові взяти на свої плечі відразу по кілька костюмів.

Критерії відбору

Порядок в шафі потрібний для того, щоб в ньому завжди було легко знайти потрібну річ. Не слід влаштовувати звалище, як попало закидаючи одяг всередину. Нехай гардероб буде функціональним. Тому, перш ніж повертати туди речі, яким не судилося бути викинутими або відданими, визначитеся, за яким принципом вони будуть розкладені.

За стилем. Нехай в різних стопках лежить одяг для роботи, речі для прогулянок по вихідним, для вечірок, для літнього відпочинку, для зимових холодів.

За видом. Розсортувати речі можна інакше: всі футболки – разом, так само з джинсами, блузками, светрами та іншими предметами одягу.

За кольором. Колірне сортування теж має свої переваги. Коли є стопки із зеленими, синіми, білими, червоними речами, їх стає легше комбінувати між собою.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше