Одностатеві пари зможуть народжувати самостійно

Одностатеві пари зможуть народжувати самостійно
Поширити в соціальних мережах:

Китайські біологи вперше вивели генномодифікованих мишей від одностатевих батьків – пари самок, а також потомство від пари самців. У майбутньому це дозволить одностатевим парам заводити власних дітей.

На відміну від деяких інших груп тварин, у ссавців не відомо ні одного виду, здатного до партеногенезу - розмноження без участі статевих клітин самця. Можливості формування таких ембріонів перешкоджає, зокрема, робота батьківських ДНК: деякі необхідні для розвитку гени діють виключно в материнській копії, а деякі – тільки в батьківській.

Вчені із Китаю використовували ГМ-технологію CRISPR для точкового включення трьох пригнічених генів, важливих для розвитку стовбурових клітин. Модифіковані молекули ДНК пересаджували в донорські яйцеклітини, а їх – самкам мишей, які служили сурогатними матерями. За словами вчених, з 210 підготовлених таким чином ембріонів 14 відсотків формувалися нормально і привели до появи здорових і навіть здатних до нормального розмноження нащадків.

Отримання потомства від двох самців пройшло не так гладко. Вченим довелося редагувати активність вже шести генів. З 1023 модифікованих ембріонів тільки 1,2 відсотка дотягли до народження. Однак з'явилися на світло миші були вдвічі більші за звичайних і гинули незабаром після народження. Змінивши експеримент, вчені визначили і «відрегулювали» вже сім генів ДНК обох батьків, однак і в цьому випадку пара народжених мишей прожила менше 48 годин.

У майбутньому це не тільки дозволить одностатевим парам заводити власних дітей, але і допоможе корегувати серйозні порушення розвитку ще на ранніх стадіях. Крім того, технології отримання потомства від батьків однієї статі можуть виявитися незамінними для порятунку вимираючих видів, таких як північні білі носороги, останній самець яких помер близько півроку тому.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Загадка у Сомині: таємничий водяний монстр затягує худобу на дно озера у селищі на Волині
Пропаганда змушує людей вірити у героїзацію війни: що насправді ховається під маскою «невідомого героя»?
Читати більше