Неочікувана знахідка: в англійському музеї випадково виявили рештки стародавнього морського монстра

Неочікувана знахідка: в англійському музеї випадково виявили рештки стародавнього морського монстра
Поширити в соціальних мережах:

Нове відкриття різко змінює попередні оцінки масштабів доісторичних монстрів…

Скам’янілі останки гігантського стародавнього морського монстра були випадково виявлені в англійському музеї, повідомляє Livescience. Професор палеобіології в Університеті Портсмута у Великобританії Девід Мартіл наткнувся на кістки, переглядаючи шухляди з копалинами в музеї округу Абінгдон у Великій Британії. Скам'янілості, які походять із глиняної формації Кіммерідж, спочатку були виявлені під час розкопок на фермі Уоррен в Оксфордширі. Вони були знайдені в родовищах, датованих приблизно 152 мільйонами років тому, під час пізнього юрського періоду.

Шляхом лазерного сканування скам’янілостей Мартіл та його колеги підрахували, що вони належать до страшного морського монстра, довжина якого становила від 9,8 метрів до 14,4 метрів, що робить його найбільшим коли-небудь виявленим пліозавром. До цього одним із найбільших відомих пліозаврів був кронозавр (Kronosaurus queenslandicus), який виріс до довжини 10-11 метрів.

Пліозаври були найбільшими хижаками в океані протягом юрського періоду (від 201 до 145 мільйонів років тому). Вони плавали морями, використовуючи чотири потужні ласти, схожі на весла. Ймовірно, були хижаками – вистрибували на здобич із глибокої та темної води, пронизували її гострими, як кинджали, зубами, а потім розчавлювали укусом, сильнішим за укус тиранозавра.

«Ми знаємо, що ці пліозаври були дуже страшними тваринами, які плавали в морях, які населяли Оксфордшир 145-152 мільйони років тому, — сказав у своїй заяві професор палеобіології в Університеті Портсмута у Великобританії Девід Мартіл. – Вони були на вершині морського харчового ланцюга і, ймовірно, полювали на іхтіозаврів, плезіозаврів з довгою шиєю і, можливо, навіть на менших морських крокодилів, просто розкушуючи їх навпіл і відриваючи від них шматки».

Нове відкриття різко змінює попередні оцінки масштабів доісторичних монстрів. Ці істоти з зубами-кинджала могли вирости майже до 15 метрів у довжину — удвічі більше косатки. 

«Це чудово доводить, що в морях пізнього юрського періоду дійсно існував справді гігантський вид пліозаврів, – розповів Мартіл. – Мене не здивує, якщо одного дня ми знайдемо чіткі докази того, що цей грізний вид був ще більшим». 

Читайте також:

Фото: Меган Джейкобс/Університет Портсмута)

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше