Небезпечна краса: діючі вулкани світу

Небезпечна краса: діючі вулкани світу
Поширити в соціальних мережах:

Вулкани – це невід'ємна частина Землі, яка нагадуэ нам про те, наскільки руйнівною може бути лють природи. Пропонуємо вашій увазі добірку найнебезпечніших на сьогоднішній день діючих вулканів нашої планети.

  • Вулкан Мауна-Лоа, Гаваї

Поки весь світ, затамувавши подих, дивиться на те, як вулкан Кілауеа покриває хвилями розпечений лави найбільший острів Гаваїв, не так далеко від нього мирно дрімає мегавулкан Мауна-Лоа, висота якого становить 4169 метрів.

Мауна-Лоа, назва якого перекладається як "довга гора", є найбільшим діючим вулканом на планеті Земля.

  • Вулкан Ейяф'ятлайокютль, Ісландія

З деяких пір Ейяф'ятлайокютль став одним з найзнаменитіших вулканів на нашій планеті. Цей вулкан висотою 1666 метрів розташований на півдні Ісландії.

Він є частиною декількох невеликих льодовиків цієї острівної держави. Сам кратер вулкана, діаметр якого становить від трьох до чотирьох кілометрів, також був покритий льодовиками. Однак виверження, що почалося 20 березня 2010 року, розтопило його льоди.

  • Вулкан Везувій, Італія

Цей вулкан, останнє виверження якого було зафіксовано в 1944 році, є найвідомішим у світі через стерті з лиця землі в 79 році нашої ери міста Помпеї і Геркуланума.

Розташування даного вулкана, єдиного діючого на території континентальної Європи, робить його одним з найнебезпечніших у світі через безпосередню близькість густонаселених регіонів. Досить сказати, що лише в п'ятнадцяти кілометрах від Везувію знаходиться Неаполь, агломерація якого перевищує три мільйони чоловік.

  • Вулкан Ньїрагонго, Конго

Якщо говорити про активність, то вулкан Ньїрагонго, висота якого становить 3469 метрів, можна по праву вважати одним з найактивніших. Відомо, що з 1882-го року було зафіксовано 34 виверження. Деякі з цих вивержень тривали протягом довгих місяців і навіть років.

Якщо говорити про найбільш руйнівні виверженя Ньїрагонго, то останнє сталося 10 січня 1977 року. В результаті того катаклізму загинуло близько двох тисяч чоловік, причому трагедія сталася буквально протягом першої півгодини з моменту початку виверження. Найбільш смертоносне виверження Ньїрагонго в цьому столітті сталося в 2002 році, коли під потоками лави загинуло 45 осіб.

  • Вулкан Тааль, Філіппіни

Вулкан Тааль, висота якого становить якихось 311 метрів, розташований на острові Лусон, всього лише в 50-ти кілометрах від більш ніж півторамільйонного міста Маніла, столиці Філіппін. По суті, це один з найменших діючих вулканів на нашій планеті.

Незважаючи на свої розміри, Тааль відправив на той світ багато тисяч людей. Відомо, що з 1572 року цей вулкан вивергався не менше тридцяти разів. 

  • Вулкан Мерапі, Індонезія

Про вулкані Мерапі відомо, що він знищив ціле явансько-індійське царство, яке розташовувалося на території сучасної Індонезії в 1006 році.

Найвища точка Мерапі становить 2968 метрів. "Гора вогню" (саме так перекладається назва цього вулкана) не скупиться на смертоносні виверження. І це не дивно, оскільки Мерапі є наймолодшим вулканом з групи його численних "родичів", розташованих на півдні острова Ява.

  • Вулкан Галерас, Колумбія

У Колумбії, зовсім недалеко від кордону з Республікою Еквадор, розташовується величний вулкан Галерас. Висота цього гіганта становить 4276 метрів. Глибина кратера (близько 80-ти метрів) і його діаметр (320 метрів), перетворюють цей вулкан в своєрідну гармату, яка вже не раз вистрілювала.

Вулкан Галерас продовжує діяти, що можна побачити по численним дрібним виверженням. По-справжньому сильних вивержень на Галерасі сталося не так багато. На думку вчених, за останні сім тисяч років там сталося близько шести великих сплесків його активності.

  • Вулкан Сакура-дзіма, Японія

Чинний японський вулкан Сакура-дзіма колись був самостійним островом. Однак після виверження 1914 року він став частиною півострова Осумі, з'єднавшись з ним за допомогою застиглих потоків лави.

Сакура-дзіма проявляє невпинну активність з 1955 року, представляючи собою серйозну загрозу місту Кагосіма з населенням понад шістсот тисяч чоловік. 

Вулкан Санта-Марія, Гватемала

Санта-Марія є досить молодим вулканом, який проявив свою першу активність близько тридцяти тисячоліть тому. Висота цього діючого вулкана, розташованого зовсім поруч з другим за величиною містом Гватемали, становить 3772 метра.

Фахівці-вулканологи вважають Санта-Марію бомбою уповільненої дії, яка протягом довгих століть накопичувала енергію, а тепер починає її віддавати. Перше виверження цього вулкана було зареєстровано в 1902 році, а до цього Санта-Марія не діяла близько п'ятисот років.

  • Улавун, Папуа-Нова Гвінея

Улавун вважається одним з найактивніших серед усіх діючих вулканів на планеті Земля. З початку 1700-х років на Улавун відбулося 22 потужних виверження. А виверження поменше трапляються в тому регіоні на постійній основі.

Головну загрозу цей вулкан, висота якого становить 2334 метра, представляє через свою структурної цілісності. Якщо трапиться велике виверження Улавун, воно призведе до руйнування територій землі площею в тисячі квадратних кілометрів, не кажучи вже про людські жертви.




Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Недемократичне написання і ухвалення, порушення законів: маловідомі факти про конституцію рф
Недемократичне написання і ухвалення, порушення законів: маловідомі факти про конституцію рф

Зміни в документі відобразили перехід росії до суперпрезидентської форми влади…

Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»
Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»

Викликає аномальне згортанням білків і робить дірки у мозку…

Таємниця Місяця: у 1962 році співробітник НАСА виявив, що супутник Землі в середині порожній
Фейкові аккаунти як елемент ІПСО: росія використовує українську символіку та мову для впливу на українців
Сміх у війні: як український народ перетворює гумор на свою суперсилу?
Сміх у війні: як український народ перетворює гумор на свою суперсилу?

Навіть перед лицем смертельної небезпеки, гумор став…

Скелети велетнів, таємничі мумії та відбитки величезних рук: у Неваді є печера, де могли жити рудоволосі велетні
Читати більше