Найдавніший корабель із коли-небудь знайдених у морі: в українських водах лежить судно часів Аристотеля

Найдавніший корабель із коли-небудь знайдених у морі: в українських водах лежить судно часів Аристотеля
Поширити в соціальних мережах:

Його приховувало Чорне море…

16 вересня 2017 року, в Чорному морі, 60 км від болгарського узбережжя, дистанційно керований апарат з дослідницького судна «Stril Explorer» зробив неймовірне відкриття. На морському дні були помічені обриси дуже старого судна. Цей корабель, незважаючи на катастрофу, яка його спіткала, виглядав майже недоторканим часом. Щогли, місця для веслярів та верхня палуба залишилися вражаюче збереженими.

«Цього ніколи не було за всі часи археологічних досліджень морів», - зазначив головний дослідник і директор центру морської археології Саутгемптонського університету Джон Адамс.

Вчені припустили, що це може бути давньогрецький корабель. Чорноморське узбережжя, включно з Україною, багате на пам'ятки тієї епохи. Особлива форма весел підказала вченим, що зображення таких кораблів можна знайти на давньогрецьких амфорах. Це свідчить про те, що навіть для греків ці кораблі були старовиною.

Морські дослідники використали новітню техніку 3D зйомки підводних структур, щоб створити кілька дивовижних зображень, не турбуючи знахідку та морське дно. Зразки, взяті з корабля, були відправлені на радіовуглецевий аналіз, який датував знахідку між 350 і 410 роками до нашої ери. Це робить його найдавнішим судном, знайденим у морі. Корабель підкорював хвилі ще за часів Аристотеля і відтоді покоїться на дні майже 2,5 тисячі років.

Кандидат історичних наук Кирило Галушко підкреслив важливість грецьких колоній на території сучасної України:

«Греки заснували на території сучасної України десятки колоній, але основні, які ми знаємо, це: Тіра, сучасний Білгород-Дністровський; Ольвія, що поблизу сучасного Миколаєва; колонія на острові Березань в усті Дніпра; Харсонес на місці сучасного Севастополя; Пантікапей – це Керч, на сході Криму. Тобто це були міста, які брали участь у грецькій політиці і є невід'ємною частиною української культурної історії та цивілізації».

Але це лише один з 65 кораблів, які знайшли на дні Чорного моря під час експедицій 2015-2017 років. Більше подробиць – у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Небезпечна риболовля: як полюють на 200-кілограмову рибу, яка здатна пробити грудну клітину людини?
Як росія знищила власну систему правосуддя та легалізувала безкарність?
Як росія знищила власну систему правосуддя та легалізувала безкарність?

У сучасній рф можна вчинити найтяжчий злочин і отримати медаль…

Земля мала кільце, як у Сатурна: нова гіпотеза розкриває секрети древніх катастроф на планеті
Земля мала кільце, як у Сатурна: нова гіпотеза розкриває секрети древніх катастроф на планеті

Існує припущення, що астероїд міг змінити наш клімат мільйони років тому…

Шокуюче відео з Чорнобиля: що за моторошна істота повзає біля Рудого лісу?
Чи може ШІ загрожувати людству і чому через розумні чат-боти на сполох б’ють екологи?
Риба нападає на американців просто з води: на Міссісіпі товстолобики стрибають у човни та збивають людей
Читати більше