Навіщо потрібні рудименти людського тіла?

Навіщо потрібні рудименти людського тіла?
Поширити в соціальних мережах:

Лікарі та вчені протягом багатьох століть намагалися з'ясувати, яку функціональну роль відіграють ті чи інші частини організмі людини. Тож навіщо нам апендикс, куприк або волосяний покрив?

Рудиментами прийнято називати "зайві" органи або структури організму, що збереглися в дегенеративної або атрофованої формі.

На думку Чарльза Дарвіна, рудиментарні органи у людини, які збереглися в ході еволюції, служили одним з найяскравіших доказів його еволюційної теорії: якщо раніше вони були необхідні для виживання, то з часом така необхідність відпала.

Прояв рудиментів сучасні вчені пояснюють тривалою роботою еволюції: хоча необхідність в них вже відпала, гени, відповідальні за їх прояв, ще довго зберігаються в людській ДНК. Рудиментарні органи дозволяють також простежити родинні міжвидові зв'язки і дають уявлення про еволюційний розвиток кожного виду.

Апендикс

У травоїдних хребетних тварин апендикс більший і дуже добре розвинений. Його основне завдання – допомагати тваринам перетравлювати великі обсяги їжі рослинного походження.
Людський апендикс має вигляд червоподібного відростка, що розташований на місці переходу тонкої кишки в товсту. Безпосередньої участі в процесі травлення апендикс не приймає.

Біологи переконані, що цей рудиментарний орган дістався нам від травоїдних предків. Як відзначав палеонтолог Альфред Шервуд Ромер в своїй книзі "Організм хребетних", основну користь наявність апендикса приносить хірургам, натякаючи на величезну кількість операцій, що проводяться щорічно при виникненні апендициту.

Куприк

Куприк являє собою кілька зрощених рудиментарних хребців, що знаходяться в нижньому відділі хребта людини та інших безхвостих хребетних. Цей рудимент дістався нам у спадок від наших мавпоподібних предків з хвостами, які вони, як і багато сучасних ссавці, використовували для збереження балансу, спілкування та хапання предметів. Коли предки людини розумної навчилися ходити прямо, необхідність в хвості відпала, і ця кінцівка поступово зникла.

Багато хто вважає, що у куприка є функціональне значення в людському організмі: він грає певну роль при розподілі фізичного навантаження, особливо при нахилі сидячої людини. Однак чимало операції хірургічного видалення куприка не призвели до негативних наслідків.

Навіщо чоловікам соски?

Як жінки, так і чоловіки, мають соски на ранній стадії розвитку зародка. У цей період плід можна вважати безстатевим; тільки при подальшому ембріональному розвитку відбувається гормональний вибух, при якому формується стать дитини. Але соски у ембріона з'являються задовго до цього моменту.

Взагалі молочні залози є у всіх ссавців, незалежно від статі. Рак грудей через наявність молочних залоз зустрічається також у чоловіків, хоча й значно рідше, ніж у представників прекрасної статі.

Ефект гусячої шкіри

Цей ефект виникає при стимуляції периферичних нервових закінчень, які відповідають за скорочення м'язів волосяних фолікулів. При цьому волоски на тілі людини піднімаються.

У тварин цей процес має важливе значення. При стимулюванні в результаті агресії або страху, шерсть у звіра стає дибки. Потенційному супротивнику або жертві тварина здається набагато більше, ніж насправді, що приносить певні переваги при виживанні або полюванні.

Люди ж, майже повністю позбувшись в процесі еволюції волосяного покриву, більше не потребують того, щоб волосся вставало дибки, однак цей рудиментарний ефект у них все ж зберігся.

За матеріалами Naked Science

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше