На Київщині серед 12 середньовічних поховань археологи знайшли «Корону мертвих»

На Київщині серед 12 середньовічних поховань археологи знайшли «Корону мертвих»
Поширити в соціальних мережах:

Розкопки проходили на комплексі пам'яток «Острів–Сухоліси» у Пороссі…

Спільна археологічна експедиція Інституту археології НАН України та Центру балтійської та скандинавської археології з Шлезвіґу (Німеччина), проводячи розкопки у комплексі археологічних пам'яток «Острів–Сухоліси» в Пороссі (Київська область) виявили 12 середньовічних поховальних комплексів з різним ступенем збереження та понад 20 об'єктів різних історичних епох.

Це - унікальний ґрунтовий могильник, який був створений групою західнобалтських мігрантів у XI столітті, поселенські пам'ятки ранньослов'янського та пізньоримського періодів, епохи раннього залізного віку і доби бронзи. На іншому боці річки розташовані давньоруське городище та відкрите поселення з XVI до XIX століть у місці, що відоме як Старі Сухоліси.

Археологи знайшли залишки кількох гробниць у вигляді розкладаючоїся деревини та тліну. У деяких з них також були знайдені залізні цвяхи, якими кріпили кришки трун. В одному з поховань було виявлено горілу напівколоду на відстані 0,2 метра вище від тіла померлої, орієнтовану у тому ж напрямку. За словами вчених, ці поховання свідчать про етап переходу балтського населення від язичництва до християнства.

явапа

«Наприкінці XI століття практикувалася різна орієнтація поховань, зокрема голови деяких поховань були спрямовані на північ, інших на захід, а третіх – на північний захід. Це може вказувати на різні релігійні або культурні звичаї того часу. У п'ятьох похованнях були дорослі чоловіки, у двох – жінки, і ще в п'ятьох – діти. Чоловічі поховання часто супроводжувалися озброєнням, зокрема залізними сокирами і щекавицями. Цей тип озброєння був поширеним у Східній Європі у XI–XIII століттях», - повідомляє Інститут археології НАН України.

іівпів

Цього сезону археологи вперше виявили бойові залізні розкладні серпи типу «салтівського», які датуються другою половиною X – початком XI століття. У одному з поховань було знайдено давньоруський гончарний горщик з першої половини – середини XI століття, що свідчить, можливо, про зв'язок з певними ритуалами. У жіночих похованнях було знайдено вражаючий інвентар, включаючи шийні гривни типу «Totenkrone» або «Корона мертвих», які зазвичай були атрибутом поховання молодих людей.

впвпа

«Ці предмети мали не лише економічне, але і сакральне значення і можуть бути пояснені як посаги молодим жінкам, які мали вагоме соціальне становище в суспільстві прусів і ятвягів», - розповіли археологи.

паваТакож було знайдено елементи одягу та прикраси, включаючи: фібули, ланцюжки, намистини, пронизки, браслети. І навіть побутові предмети, такі як: пряслиця та ножі, римські денарії, фібули, пряжки, ножі, намистини, кістяні проколки і інші артефакти.

Читай також:

Фото: Інститут археології НАН України

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Небезпечна риболовля: як полюють на 200-кілограмову рибу, яка здатна пробити грудну клітину людини?
Як росія знищила власну систему правосуддя та легалізувала безкарність?
Як росія знищила власну систему правосуддя та легалізувала безкарність?

У сучасній рф можна вчинити найтяжчий злочин і отримати медаль…

Земля мала кільце, як у Сатурна: нова гіпотеза розкриває секрети древніх катастроф на планеті
Земля мала кільце, як у Сатурна: нова гіпотеза розкриває секрети древніх катастроф на планеті

Існує припущення, що астероїд міг змінити наш клімат мільйони років тому…

Шокуюче відео з Чорнобиля: що за моторошна істота повзає біля Рудого лісу?
Чи може ШІ загрожувати людству і чому через розумні чат-боти на сполох б’ють екологи?
Риба нападає на американців просто з води: на Міссісіпі товстолобики стрибають у човни та збивають людей
Читати більше