Мовчання – золото: фрази, що знищують кар’єру

Мовчання – золото: фрази, що знищують кар’єру
Поширити в соціальних мережах:

На роботі для будь-кого важливо усвідомлено обирати слова і фрази, щоб не поставити себе або співрозмовника в скрутне становище. Пропонуємо добірку фраз, які ні за яких обставин не можна вимовляти в офісі.

На основі книги американки Дарлін Прайс "Добре сказано! Презентації та розмови, які приносять плоди" видавництво Forbes підібрало 13 фраз, які, незважаючи на правдивість і щирість, можуть зашкодити вашому образу та негативно вплинути на кар'єру.

  • "Це нечесно"

Комусь підвищили зарплату, а вам ні. Його заслуги визнали, а ваші ні. Несправедливість зустрічається на роботі і у всьому світі кожен день. Однак замість того, щоб сказати: "Так не чесно", збирайте документи, що підтверджують факти, сформулюйте проблему і представляйте докази людям, які можуть вам допомогти.

  • "Це не моя проблема", "Це не моя робота", "Мені за це не платять"

Безтурботна, відчужена або спрямована тільки на власні інтереси поведінка швидко обмежує просування по службі. Це не означає, що ви зобов'язані негайно на все погоджуватися. Але слово "ні" варто вимовляти у відповідь на прохання тільки після того, як все ретельно зважили. Не варто відповідати, наприклад: "Ви, напевно, жартуєте. Мені за це не платять". Набагато краще на співрозмовника подіє фраза: "Я з задоволенням допоможу. Зараз я працюю над питаннями А, В, С. Скажіть, яке з них мені треба відкласти, поки я буду виконувати ваше нове доручення?" Таким чином ви ясно висловите свою готовність до роботи та бажання допомогти, але в той же час нагадаєте начальнику про те, що йому необхідно ставити реалістичні завдання.

  • "Мені здається ..."

Ось дві цитати на одну і ту ж тему: "Мені здається, що наша компанія могла б бути для вас хорошим партнером" і "Я вважаю / Я знаю / Я впевнений, що наша компанія буде для вас хорошим партнером". Різниться лише початок фрази, проте друга формує у клієнта чітку думку про вас і вашої компанії.

  • "Нема за що"

Коли хтось дякує вам, то ввічливим і привітним буде відповісти "Будь ласка". Це слово має на увазі, що вам було приємно допомогти людині і що ви приймаєте його подяку. А поширена в звичайних розмовах фраза "Нема за що", по суті, відкидає подяку іншої людини і має на увазі, що подібна ситуація в інших обставинах могла б виявитися проблематичною. Якщо ви хочете, щоб в діловому і світському спілкуванні вас сприймали як виховану і тактовну людини, то відповідайте на подяку словами "Будь ласка".

  • "Я спробую"

В цій фразі закладено можливість невиконання прохання. У своїх розмовах, особливо з керівниками, замініть слово "спробую" на слово "зроблю".

  • "Він придурок", "Вона лінива", "У мене погана робота", "Як я ненавиджу цю компанію"

Ніщо не губить кар'єру швидше, ніж грубі оцінки. Вислови на кшталт "Він придурок" не тільки демонструють вашу незрілість, але і можуть привести до неприємних наслідків і бути сприйняті як спроба розпалити сварку. Намагайтеся уникати злих оціночних висловлювань, які неминуче приведуть до негативної оцінки вас самих. Якщо у вас дійсно є претензії до когось або до чогось, то висловлюйте їх тактовно, стримано і нейтрально.

  • "Але ми це вже робили"

Керівники цінують в своїх співробітниках новаторство, творче мислення та вміння вирішувати проблеми, а ця фраза відразу показує, що ви володієте прямо протилежними якостями: прихильністю до минулого, негнучкістю і вузькістю мислення. Замість зазначених слів скажіть: "Ух ти, цікаво! І як це буде працювати?" або "Несподіваний підхід. Давайте обговоримо всі "за" і "проти".

  • "Це неможливо", "Я нічого не можу зробити"

Ви в цьому впевнені? Невже ви дійсно вивчили кожне можливе рішення і вичерпали весь список? Коли ви вживаєте такі негативні фрази, ваші слова створюють песимістичний, пасивний і навіть безнадійний образ. А такий підхід рідко цінується на роботі. Спробуйте краще сказати так: "Я із задоволенням ще раз це перевірю", "Давайте обговоримо, що ми можемо зробити в цих умовах" або "Я можу зробити наступне".

  • "Гей, ви, хлопці!"

Прибережіть таке звернення для дружніх неформальних розмов і намагайтеся уникати його на роботі. Розмовляючи з колегами, можна використовувати вирази "ваша команда", "ваша організація" або просто "ви".

  • "Може, я і не правий, але ...", "Може, це нерозумно, але..."

Подібні висловлювання знижують значення того, що за ними слід, і зменшують довіру до вас. Не кажіть: "Може бути…" Замість цього спробуйте обґрунтувати свої рекомендації.

  • "Ви повинні були...", "Вам слід було..."

З великою ймовірностю подібні слова будуть сприйняті як бажання присоромити когось і звалити на нього вину. В ідеалі ж робоча обстановка повинна створювати відчуття рівності, сприяти спілкуванню людей і роботі в команді. Замість того щоб соромити когось (навіть якщо ці люди і винні), виробіть у себе більш продуктивний підхід. Скажіть: "Наступного разу, щоб забезпечити краще планування, будь ласка, повідомте мені про це негайно" або "В майбутньому я б порадив..."

  • "Чи не вважаєте?", "Вам не здається?", "Так ОК?"

Ці фрази зазвичай сприймаються як ухилення від прямої відповіді і хороші, якщо вам дійсно потрібно схвалення або ви шукаєте підтримку. Якщо ж ваше завдання полягає в тому, щоб впевнено висловити розпорядження і змусити людей подивитися на проблему так, як потрібно вам, сформулюйте своє висловлювання або пропозицію впевнено.

  • "Зараз у мене немає на це часу "," Я дуже зайнятий зараз "

Навіть якщо у вас дійсно немає часу, ніхто не хоче відчувати себе менш значущим. Щоб зміцнити позитивні відносини і показати, що ви співпереживаєте людині, скажіть краще: "Я з радістю готовий обговорити це з вами, після того як проведу ранкові зустрічі. Можу я заїхати до вас в офіс близько першої години дня?"

За матеріалами chaskor

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше