Місія «Новий рік»: як все встигнути і уникнути стресу

Місія «Новий рік»: як все встигнути і уникнути стресу
Поширити в соціальних мережах:

Захмарні цінники, жорсткі дедлайни на роботі та метушня – уже відчули передноворічну атмосферу? І що ближче до дня «Ікс», то важче впоратися із напругою. Як пережити передсвятковий стрес і встигнути усе заплановане?

Ми зібрали рейтинг порад, які допоможуть вам зустріти свято зі спокійними нервами та чудовим настроєм. Окрім того, ексклюзивні поради від психолога Олени Рихальскої. Цікаво – тоді дивіться відео та читайте матеріал!


  • Складіть бюджет

Гроші – основний фактор стресу для більшості українців. Для вас теж? А як тут не стресувати: наприкінці року потрібно погасити рахунки, повернути борги, приготувати рідним подарунки, і ще «купи, купи, купи». І на все це потрібні гроші, які самі з неба не падають.

У такому випадку лайфкоучі рекомендують завчасно скласти список витрат. Треба виписати ваші щомісячні витрати на їжу, пальне, комунальні послуги та оренду. А із залишку ви можете сформувати бюджет на подарунки.

Зберіть усю волю в кулак і керуйте своїми імпульсивними покупками. Розуміємо, складно втриматися від походу в магазин, коли там все сяє новорічними блискітками, гірляндами, «червоними» цінниками і ніби шепоче до вас «ну купи мене». Але справитися з цим легко, якщо немає зайвих грошей в кишені. Тому беріть із собою лише готівку в потрібних розмірах, кредитні та банківські картки залишайте вдома – так ви точно не витратите зайвого.

  • Розраховуйте на кілька кроків уперед

Щоб в останню хвилину не бігати у паніці, підготуйтеся до свята заздалегідь. Замовляєте подарунки в інтернеті? Робіть це вже зараз – так ви не станете жертвою поштових операторів, які постійно перед святами затримують відправлення. І не доведеться пояснювати дітям, чому Дід Мороз забувся покласти подарунок під ялинку.

Хочете організувати сімейне свято або вечірку з друзями? Тоді завчасно оберіть час, запросіть усіх гостей та складіть меню. Для багатьох підготовка новорічного столу – справжня проблема, бо ж треба наготувати їжі ледь не на рік уперед. Ну, принаймні на тиждень, щоб потім доїдати усі запаси.

Немає бажання весь день стояти на кухні? Домовтеся із друзями, щоб кожен приготував по декілька порцій своєї страви, а потім просто обміняйтеся ними. Так і стіл «ломитиметься» від частувань, і у вас око не сіпатиметься при згадці про Новий рік.

  • Не переїдайте

Любите Олів’є? Гаразд, але ж не цілу миску одразу! Не влаштовуйте стрес своєму організму великою кількістю страв та алкоголю – їжте і пийте у розумних кількостях. Передсвяткове напруження підвищує апетит, тому вас «тягне» до солодкого та жирного. А тут іще корпоративи, де не обійтися без бокальчику вина – і рівень кортизолу, тобто гормону стресу, різко зростає. У результаті – ви знову голодні, напруження так і не зникло, а зайві кілограми, навпаки, з’явилися. Ще одна причина для стресу.

  • Займіться спортом

Фізичні навантаження – один із найдієвіших способів побороти стрес. Кращою альтернативою є хіба що секс. Заняття спортом налаштовують мозок таким чином, що він краще бореться із високим рівнем кортизолу. Крім того, під час тренувань виробляється гормон ендорфін – він покращує настрій та має знеболювальну дію. Не пошкодуйте годинку часу на пробіжку. Ну або виділіть хоча б 15 хвилин на ранкову зарядку.

  • Складіть список справ

Ви не робот. Тому втримати усі завдання у голові – просто нереально. Завантажте мобільні додатки або програми-планери, які допоможуть систематизувати всі ваші справи і плани. Ну або ж принаймні скористайтесь звичайним списком у блокноті. Обов’язково внесіть туди повний перелік справ, які потрібно завершити до кінця року: звітність на роботі, подарунок дружині та дітям, поличка у кімнаті.

Запишіть усе-усе і залиште мінімум на 2-3 години. Випийте чаю, побігайте, поспілкуйтеся з близькими і повертайтеся до списку зі «свіжою головою». Перегляньте усі завдання ще раз, які з них можна одразу викреслити або взагалі не робити?

Адекватно оцініть ситуацію: розрахуйте свій час та ресурси. Знову викресліть те, що просто фізично не встигаєте. Так у вас залишиться приблизно 50-60% усіх завдань із першого списку. Тепер можна сміливо розставляти пріоритети і приступати до справ.

  • Зменшіть очікування

Хочете організувати усе, як у новорічному фільмі? Розслабтеся, там, над декораціями та святковим столом попрацювала ціла знімальна група! У вас арсенал трохи менший, тож виходити треба з того, що є.

Дослідження доводять, що саме завищені очікування до свята затьмарюють його проведення. Тому ставте реалістичні вимоги і спокійніше реагуйте на незначні проблеми. Ви ж влаштовуєте свято не заради свята, а заради вражень та спілкування із близькими!

Приємних вам клопотів і менше стресу!

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Загадка у Сомині: таємничий водяний монстр затягує худобу на дно озера у селищі на Волині
Пропаганда змушує людей вірити у героїзацію війни: що насправді ховається під маскою «невідомого героя»?
Читати більше